Avantaje

Privita ca un procedeu modern de fabricatie ce promite transformarea viitorului intr-un mediu sustenabil si personalizat individual, printarea 3D sau manufacturarea cu aditivi pe baza unui model digital are numeroase aplicatii (…) si o serie de avantaje:

 • Reducerea costurilor
 • Costuri de mii de euro pot fi vizibil reduse prin eliminarea unor etape preliminare apartinand procesului de productie in serie (matritare, slefuire / aschiere a uneltelor necesare etc.), permitand totodata efectuarea mult mai rapida si ieftina a modificarilor cerute.

 • Optimizarea designului
 • Prototipul dorit poate respecta intocmai orice specificatii impuse prin designul initial. Intentiile si asteptarile calitative trec din fisierul CAD catre obiectul final, permitand modificari rapide in design.

 • Posibilitatea personalizarii
 • Obiectele printate 3D pot fi usor personalizate in stadiul de model digital, in functie de o serie de factori: necesitati, viitoare utilizare, caracterul si cerintele utilizatorului etc. Printurile 3D sunt in intregime pliate si raspund intru totul mai multor probleme simultan.

 • Redarea la un grad de complexitate ridicata
 • Fiecare strat de material pe care imprimanta il depune pe suprafata de printare este realizat secvential, ceea ce permite crearea unor structuri interne complexe care prin modalitatile de modelare traditionale nu ar fi posibile. Daca duritatea sau rezistenta sunt calitatile dorite pentru prototipul necesar, in procesul de aditie a materialului, imprimanta 3D poate crea goluri interioare partiale, umplute cu structuri in fagure, rezultand ca alternativa obiecte deosebit de usoare si, totodata, rigide. In cazul unor obiecte ce depasesc ca dimensiuni suprafetele destinate printarii, acestea pot fi impartite pe bucati si printate separat, ulterior fiind lipite / unite pentru a da un intreg.

 • Scaderea timpului de productie
 • Modelele produse prin prototipare rapida pot fi manufacturate in doar cateva ore sau zile, implicand efectiv durata de printare a imprimantei in functie de complexitatea modelului si post-procesarea obiectului tridimensional printat (…). Orice termene de timp impuse pana acum dispar prin prototiparea rapida cu ajutorul imprimantelor 3D.

 • Economia de material
 • Printarea 3D permite productie limitata si la comanda, consumul de material fiind punctual, in functie de proiect, fara pierderi in exces si adeseori inutile de material.

 • Promovarea principiului sustenabilitatii
 • Procesul de printare 3D este considerat de unele persoane din domeniu drept sfarsitul trendului “invechirii planificate”. Produsele pot fi facute la comanda, in functie de necesitati si usor de reciclat datorita materialelor versatile. In plus, multe dintre materiale sunt ecologice – compatibile cu domeniul alimentar (“food safe”) si implicit cu mediul inconjurator, fara a consuma resurse in exces.

avantaje imprimare 3D

Printarea 3D este solutia ideala pentru cei mai exigenti designeri si ingineri. Proces de doar cateva ore, prototiparea rapida ajuta organizatiile:
– sa isi imbunatateasca modul de comunicare in ceea ce priveste dezvoltarea unor noi produse;
– sa isi scurteze ciclul de proiectare;
– sa aduca pe piata produse de calitate superioara inainte competitiei;
– sa imbunatateasca precizia modelelor;
– sa elimine greselile costisitoare;
– sa aduca inovatie si calitate ridicata;
– sa optimizeze modul de colaborare intre ingineri, departamentele de marketing si vanzari si echipa de management prin prezentari elaborate.

error: Content is protected !!