Informatii generale
Printarea 3d este o metoda simpla si rapida de a scoate un obiect din mediul virtual si a-l transpune in realitate.
Prin prototiparea rapida, toate ideile, fie ele schite, planuri 2d, modele 3d pot acum, intr-un timp scurt, sa devina obiecte fizice, reale. Spre deosebire de metodele traditionale de fabricatie prin care formele sunt obtinute fie din turnarea unor materiale in matrite pre-existente, fie prin indepartarea materialului in surplus din materialul de baza / proces substractiv, printarea 3D incepe cu modelul digital pe care il transforma in forme solide prin depunerea de straturi succesive de material, unul peste altul, urmand indicatiile computerului.
Cum functioneaza printarea 3D?
Imprimanta 3D poate printa doar modele 3D din format digital, in general .stl. (despre modelul 3D). Aceasta sparge fisierul in straturi orizontale, care sunt citite unul dupa altul si in functie de care materialul este asezat in forma, strat dupa strat (Figura 2). Modelul digital devine real, in toata complexitatea lui, fara a mai fi nevoie de interventia oricarei alte masinarii sau tratament necesar tehnologiilor traditionale.
Cui foloseste?
Domeniile de activitate ce pot profita de avantajele printarii 3d includ proiectarea de arhitectura sau de structura, ingineria robotica, electronica, publicitate si advertising, designul de produs etc.
Ce pot printa?
Printre obiectele ce pot fi printate 3D cu tehnologia FDM sau rasina fotopolimerica se afla: machete de arhitectura, recipiente (tip sticla, pet, detergent, suc, cana etc), carcase pentru noi device-uri electrice / electronice, suport pentru camere video (de ex., GoPro), jucarii, statuete in miniatura, pattern-uri variate, orice obiect in miniatura, embleme, accesorii pentru industria fashion (brose, pandantive, bratari, inele, masti etc), parti sau piese stricate sau sparte ale obiectelor casnice, piese plastice pentru bicicleta si masina. Si lista ar putea continua.
Manufactura aditiva (sau printarea 3d) a capatat un avant de proportii in domeniul stomatologiei si medicinei unde bratele prostetice, printarea de oase sau tesut uman au inceput sa prinda contur intr-un context ce pare mai degraba desprins din literatura SF.
Mai multe detalii puteti afla urmarind sectiunea de noutati.
Definire termeni uzuali:
Exista cativa termeni in printarea 3D, concepte care definesc densitatea unui obiect printat, grosimea suprafetei care ii da conturul exterior si calitatea finala:
Infill
Shells
Rezolutie de printare