Noutati

printare 3D in vacanta

Printarea 3D, in vacanta

Imprimantele 3D intra in vacanta in perioada 20.12.2018 – 06.01.2019.
Luam o mica pauza pentru a-l astepta pe Mos Craciun si ne reintoarcem in 2019 cu forte noi. Ce va aduce anul urmator?

CURSURI DE PRINTARE 3D / MODELARE CAD / MACHETARE

Vom sustine cursuri de printare 3D, modelare digitala si finisare printuri 3D in noul spatiu pe care acum il amenajam la Industria Bumbacului, Backspace Studios – un nou makerspace de 700 mp dedicat prototiparii rapide si designului de produs.

 • Daca esti pasionat de tehnologie, vei putea invata despre cum functioneaza o imprimanta 3D, cum se asambleaza un kit si cum se calibreaza pentru o calitate ridicata a printurilor. Vei descoperi programe noi de modelare si te vom invata sa iti corectezi modelele.
 • Daca reprezinti o companie care dezvolta un produs nou, putem face training persoanelor implicate in proiect pentru modele de calitate, pretabile pentru print, putem sa iti recomandam o imprimanta 3D sau sa vii sa lucrezi sub indrumarea noastra pentru dezvoltarea prototipurilor. Iti putem da acces la spatiu de lucru, profesionisti care iti vor oferi consultanta gratuita si echipamente de calitate pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp.
 • Daca doresti sa iti inveti copiii de mici cu tehnologia si sa le dezvolti creativitatea, atelierele noastre sunt deschise. Vei putea alege dintr-o gama de modalitati prin care ei sa iti poata petrece ziua cu noi si imprimantele 3D.

Informatii: irina @ backspacestudios.ro

PRINTING BIG

In urma numeroaselor cereri, din 2019 crestem volumul de imprimare 3D la 60 x 60 x 100 cm. De acum, te putem ajuta cu printarea 3D a unor obiecte de mari dimensiuni, obtinute in timp relativ scurt. Parti auto, mobilier, obiecte de recuzita sau alte aplicatii industriale de inalta performanta, indiferent dacă vorbim de prototipuri, unelte de fabricatie sau produse finite.

ATELIER DE CERAMICA DIGITALA

La inceput de 2019, deschidem primul atelier complet de printare 3D cu lut, din Romania – Ground Digitalia, atelier de ceramica inovativa. In curand, veti putea darui celor dragi cadouri care imbina lutul ars cu tehnologia, obiecte de o mare sensibilitate calculate matematic si turnate de brate robotice in forme neobisnuite, forme si texturi greu sau imposibil de obtinut cu mana libera.

Veti putea participa la cursuri de modelare digitala specializata pe ceramica, testa impreuna cu noi echipamente de ultima generatie aduse din Olanda, Statele Unite, Italia si Marea Britanie si arde produsele in cuptoarele din atelier.

Insa, pana la anul, va dorim SARBATORI FERICITE!! Si un Mos Craciun vesel si bogat. 😉

CARIERE printare 3D

3D printing cariereIn urma aplicatiilor venite pe mail, ne-am gandit ca o pagina cu joburile disponibile ar fi ideala.

Daca iti cauti un job in printare 3D si te-ai gandit la noi, chiar ne bucuram si asteptam cu interes CV-ul tau pe mail. In cazul in care CV-ul corespunde cerintelor locului de munca si nu este nimic disponibil in momentul respectiv, iti pastram CV-ul si revenim in clipa in care apare un post nou sau se elibereaza unul existent. JOBURI DISPONIBILE – IN PARTEA DE JOS A PAGINII CURENTE.

Ce ne-ar placea? Abilitati estetice, tehnice, creative si vedere in spatiu. Crede-ne ca poti daca:

 • ai terminat sau esti student la o facultate cu profil artistic sau industrial: arhitectura, politehnica, arte, design;
 • ai lucrat ceva vreme in Rhinoceros. Constituie un avantaj abilitatile de modelare organica si cunoasterea Autocad, Sketchup, 3dsMAx;
 • ai cat de cat indemanare la constructia machetelor, modelelor la scara, DIY, bricolaj.
 • IMPORTANT

  Doar cursuri de scurta durata in domeniul modelarii 3D nu sunt suficiente pentru angajare, fara a fi urmat si o facultate in domeniu conex – creativ sau industrial.

  Doar cursuri de scurta durata in domeniul printarii 3D nu sunt suficiente pentru angajare, fara a fi urmat si o facultate in domeniu conex – creativ sau industrial. In cazul in care s-a urmat o facultate dintre profilele admise enumerate si a fost facut un curs introductiv de printare 3D, acesta poate constitui un avantaj, insa nu este definitoriu.


  Pe langa capacitatea de modelare si formare profesionala, pentru noi conteaza pasiunea pentru domeniu, implicarea si curajul.

  Ca sa fim sinceri din start, printarea 3D este un domeniu distractiv, in care intalnesti oameni creativi si proiecte frumoase. Poate suna fain, insa nu e neaparat usor atunci cand cauti sa oferi calitate. Imprimarea 3D presupune:

 • sa stii cum functioneaza fiecare imprimantaoperare (fiecare imprimanta are softul ei, parametrii ei… and we’ve got a bunch of them!), mentenanta (sa ai curajul ca din cand in cand sa o desfaci pentru curatare fara sa iti fie teama ca ii incurci firele sau ca ii pierzi surubelele – we’ve already done that :D)
 • sa vrei sa debavurezi obiectele printate 3D si sa le faci sa arate cat mai bine din punct de vedere estetic – uneori suportul se prinde de obiect si trebuie sa desfaci cu clesti, sa tai cu cuttere etc., sa slefuiesti si sa vopsesti.
 • the last, but no the least – sa poti vorbi cu clientii, sa le analizezi modelele, sa poti sa le explici ce au gresit si sa le explici la ce trebuie sa se astepte de la inceput sau ce sa corecteze pentru a le iesi bine.
 • Asteptam sa ne cunoastem pe mail.

  The team 🙂

  CAUTAM:

  CERAMIST cu abilitati de modelare 3D in programe CAD.
  Sau macar sa isi doreasca sa invete. Absolvent dupa 2013.
  Ni s-a zis ca este aproape imposibil.
  Insa noi credem ca existi si ca, desi lucrul manual cu lutul este foarte frumos, poate ti-ar placea sa experimentezi ceva nou. Vei lucra in continuare cu lut, doar ca vei avea ca ajutoare si niste super robotei.
  Daca esti undeva acolo, da-ne un semn. Pregatim un proiect pretty fun si ne-ar face placere sa fii parte din el.
  * Jobului deschis i se aplica doar partial conditiile de mai sus, fiind un domeniu cu totul si cu totul nou fata de printarea 3D cu materiale plastice si rasini.

  Adaptor senzor glicemie printat 3D

  Freestyle Libre | Sony Smartwatch 3

  Deoarece au existat multe recomandari catre site-ul nostru pentru printarea 3D a unor adaptoare de ceas Sony Smartwatch 3 pentru senzorul de glicemie Freestyle Libre, ne-am gandit sa scriem despre ele si pe site cu scopul de a va ajuta sa ne gasiti mai usor.


  Multumita unor parinti care au facut modelele 3D respective pentru copiii lor si ni le-au trimis pentru a le putea printa 3D si pentru alte persoane, adaptorul – carcasa care uneste Sony Smartwatch 3 si senzorul Freestyle Libre, este disponibil in trei variante, doua basic si una care permite citirea si cu aparatul Freestyle Libre atunci cand este montat.

  Free style Libre – este un senzor ce se aseaza pe brat si monitorizeaza nivelul de glucoza din sange. Altfel spus un glucometru destinat persoanelor ce sufera de diabet zaharat care trebuie sa isi verifice glicemia constant si sa faca injectii cu insulina regulat pentru a-si tine stare de sanatate sub control. Este conceput pentru a elibera pacienții cu diabet de complicatiile pe care le impune procesul traditional de monitorizare a glucozei si a eficientiza citirea nivelului de glucoza oriunde si oricand. Cu ajutorul lui nivelul glicemiei este transmis in timp real la orice ora din zi sau din noapte catre orice fel de dispozitiv inteligent (tableta, telefon). Daca nivelul glicemiei este fie mai mare fie mai mic decat limita normalului, se declanseaza o alarma care atrage atentia asupra acestui fapt.

  Cu ce va putem ajuta?
  Va putem printa 3D adaptorul pentru acest senzor folosit in combinatie cu Sony Smartwatch 3.
  Adaptorul printat 3D permite fixarea ceasului Sony Smartwatch 3 deasupra senzorului de monitorizare a nivelului de glucoza pentru monitorizare continua. Monitorizarea continua a glucozei (CGM) este un proces care urmarirea continua a nivelului glucozei din sange atat pe parcursul zilei cat si a noptii.

  Culori disponibile pentru carcasa printata 3D Sony Smartwatch 3 | Freestyle Libre: rosu, portocaliu, roz, galben aprins, galben pal,negru.
  *Nu comercializam nici senzorul propriu-zis, nici smartwatch-ul. Doar adaptorul pentru cele doua.
  *Nu avem pregatire medicala si nu raspundem in niciun fel de modul in care sunt folosite carcasele de catre cei ce le achizitioneaza.

  Pentru informatii detaliate, ne gasiti la office@print3dbucuresti.ro

  expozitie printare 3D RDW

  3D Printing Romanian Design Week

  Treptat, printarea 3D incepe sa se faca vazuta in spatiul contemporan, crescand standarde si oferind noi solutii pentru arhitectura, design de produs, medicina, prototipare in inginerie etc.

  La invitatia Asociației Scientifica, expunem pana pe 28 mai in cadrul Romanian Design Week, eveniment dedicat industriilor creative din Romania, cateva dintre proiectele printate 3D pentru clientii nostri. Prezenta in spatiul central RDW (etajul 3 al fostelor garaje Cobalcescu) este un preview al primei expoziții de 3D printing din România organizata de Asociatia Scientifica în parteneriat cu Science Museum of London în perioada 9-23 iunie la Cluj.

  Intr-un moment in care printarea 3D cerea propria sa modalitate de exprimare, evenimentul organizat de Asociatia Scientifica da startul unei identificari mai facile a posibilitatilor pe care le ofera aceasta tehnologie in Romania in contextul unui puternic accent pe industriile creative si aduce mai aproape de public modalitatile moderne de manufactura.

  Proiecte expuse la RDW 2017:

  MACHETE DE ARHITECTURA

  Centru medical integrat

  Proiect an IV – stud. arh. Popa Adriana Maria, stud. arh. Cristu Rares Marian
  Indrumator: prof. dr. univ. Marian Moiceanu
  Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București

  macheta spital printata 3D

  FLUID, DINAMIC, COMPLEX, Obiectivul principal in realizarea acestui proiect, a fost realizarea unui complex de functiuni mixte care legate intre ele prin rezolvarea arhitecturala propusa, ar deveni cel mai eficient mod de a “locui” niste spatii publice, semi-publice si private. Din aceasta analiza se converge spre forme dinamice pana la parametrizarea a ceea ce inseamna viziune arhitecturaa, spatiu interior cat si perceptie si perspectiva urbana.

  Modelul realizat cu imprimanta 3D este unica solutie estetica si eficace de a realiza o machete explicita despre forma centrului multi-functional din centrul Bucurestiului, inspirat din arhitectura marei Zaha Hadid. Toata macheta este traversata pe suprafata fatadei de linii curbe, completata in interior de inchideri concave si suprafete inclinate. Emil Cioran spunea: “Universul e un pretext dinamic al pulsului, o autosugestie a inimii.” Acesta este mesajul pe care obiectul architectural prezentat incearca sa-l transmita, privit in totalitate sau cu grija si atentie excesiva pentru detalii.

  Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm

  Panopticon Prison Revisited
  Centru pentru Industrii Creative in Breda, Olanda.

  Proiect de Dploma – stud. arh. Alexandra Gabriela Epure
  An 2014 – 2015
  Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti
  indrumatori: prof.dr.arh. Stefan Scafa-Udriste
  prof.dr.arh. Ana Maria Zahariade

  Proiectul de diploma reprezinta un studiu de doi ani asupra uneia dintre cele mai interesante inchisori construite pana in prezent. Complexul Inchisorii Panopticon din Breda se afla printre cele 22 de inchisori inchise recent din Olanda din cauza numarului in scadere de prizonieri.

  Anticipand un posibil studiu necesar pentru reutilizarea complexului inchisorii, proiectul cerceteaza atent conceptul filozofic Panopticon formulat de Jeremy Bentham in 1791, trecutul cladirii, poziiia cladirii in vecinatatea centrului istoric al orasului, ambitia orasului de a deveni Capitala Culturii Vizuale si nu in ultimul rand, relaiia curioasa dintre dimensiunea interiorului si dimensiunea curenta a artei contemporane. Ca urmare, fosta cladire a inchisorii devine un centru al artei si industriilor creative care isi propune sa promoveze la nivel internaiional arta contemporana si designul produs in Breda.

  Noua utilizare a cladirii e sustinuta de dimensiunile si simetria generala a cladirii. Atriumul inchisorii, folosit acum pentru expunerea artei, este intensificat de prezenia unei structuri contemporane, asezate in axul de simetrie al inchisorii, ceea ce reitereaza la nivel conceptual fostul turn de supraveghere specific Panopticonului.

  Caracteristicile machetei:
  Elemente printate 3D – Dom, Scari elicoidale & Sculptura Flamingo (Alexander Calder)
  Scara 1:200
  Material: PLA, Rezolutie: 0.20 mm

  DESIGN DE PRODUS

  Surata

  Designer: Diana Stirbei

  macheta papusa printata 3D

  Impletire intre traditional si modern, Surata este inspirata de intelepciunea naturala, cruda, pe care o capata oamenii, privind cu luare-aminte, experimentand si trecand prin viata – pe scurt, traind cu dansii si cu ceilalti.

  O vorba din batrani spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Iar Suratei ii e dat sa poarte sufletul romanesc in ochii ei mari, alcatuiti din linii fluide cu accente brancusiene, unice in lume. Mai mult, motivele traditionale ce-i impodobesc manecile si poalele transmit mostenirea generatiilor trecute, imbogatind spiritul autohton.

  Surata surprinde momente din viata romanului, cuprinde esenta unui popor, cu bune si rele: credinte de nestramutat si bucurii firesti, tristeti, oprelisti si lupte ce ccadesc caractere zdravene, prietenii pe viata si dragosteli patimase.

  Material: ABS tratat cu acetona, Rezolutie: 0.15 mm

  Bratara HELIX

  Design: Micro 3D Techlab

  Printarea 3D determina o continua cautare si provocare in generarea de forme cat mai atipice, mai ales in domeniul bijuteriei. Cele doua helixuri, simbolizand lumea fizica in regres derulata alaturi de experienta evolutiva a constientului, dau nastere unei structuri dinamice, sensibile din care rasare pe alocuri angelit, asemenea unor seminte purtatoare de intelepciune, amintiri amprentate din interactiunea cu mediul.

  Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm

  Covor cu accent Voronoi

  Design: arh. Irina Alexandra Stoican

  Lucrarea face parte din proiectul Războaie în Bastionul Țesătorilor, implementat în anul 2016 de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Echipa care a realizat lucrarea a fost formata din Irina Stoican, arhitect si Nicoleta Olteanu, artizan din Moieciu de Sus.

  “Lucrarea este o încercare de a îmbina, cu ajutorul matematicii și tehnologiilor computerizate avansate, elemente obținute prin manifactură aditivă (imprimare 3D) cu materiale și tradiții românești străvechi.” – arh. Irina-Alexandra Stoican.

  Material: PLA, Rezolutie: 0.20 mm

  La Cluj-Napoca, in cadrul “VIITORUL ÎN 3D PRINTING” acestor exponate li se va adauga o alta categorie:

  PRINTARE 3D in MEDICINA

  Ghid dentar ghirurgical

  printat 3D pentru Cristian Sima, Orthoprofile, Cluj Napoca, 2016

  Bazat pe scanul CBCT al pacientului si pe amprenta sa dentara, a fost realizata o planificare digitala a implantului in vederea interventiei. Medicul dentist a putut vedea cu ajutorului ghidului si maxilarului printat 3D cum vor arata coroanele dupa plasarea implantului. Ghidul chirurgical a fost printat 3D folosind rasina biocompatibila si a ajutat stomatologul sa plaseze implantul mult mai previzibil.

  Materiale: ABS, Rezolutie: 0.10 mm; rasina fotopolimerica biocompatibila, rezolutie: 0.05 mm

  Prototip implant personalizat pentru defect osos de craniu

  Inginer Soare Lorena Elena
  Facultatea de Inginerie Medicala Specializarea Echipamente si Sisteme Medicale

  implant cranioplastie printat 3D

  Acest implant personalizat este realizat pentru un pacient ce a suferit un accident de masina ramanand fara o parte din cutia craniana. Implantul s-a realizat pe baza tomografiei computerizate. Pentru realizarea implantului sau folosit doua programe, mimics si 3matic. Cranioplastia este o operatie necesara nu numai pentru restaurarea aspectului normal al pacientului dar si pentru imbunatatirea hemodinamicii cerebrale, a aspectului estetic sau pentru protejarea creierului de lovituri directe sau chiar de presiunea atmosferica.
  Proteza a fost prevazuta cu gauri de 2 mm diametru pentru prevenirea aparitiei hematoamelor epidurale, pentru a permite absorbtia fluidelor limfatice si pentru a permite cresterea tesutului fibros care sa contribuie la stabilizarea finala a protezei. Pe conturul exterior al protezei pesonalizate au fost prevazute de asemenea gauri pentru fixarea acesteia de marginile osoase ale defectului cranian .
  Rezultatul obtinut in urma operatiei de implantare a protezei personalizate a constat in disparitia durerilor de cap severe, imbunatatirea remarcabila a aspectului estetic al pacientului si reintegrarea acesuia in viata sociala normala.

  Pentru a putea fi utilizate in cranioplastie, materialele din care se executa implanturile trebuie sa fie radioopace, rezistente la infectie, izolatoare termice, necorozive, stabile, ieftine si sterilizabile. Niciunul din materialele cunoscute pana in prezent nu satisface toate aceste cerinte si cele mai utilizate materiale sunt cele clasice: otelul inoxidabil, titanul si materialele plastice (rasini acrilice, polietilena sau silicon).

  Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm;

  Maxilar extras din CT

  CMI Florin B., Constanta
  ghid chirurgical printat 3D

  In vederea unei reconstructii prin chirurgie maxilo-faciala, a fost necesara extragerea dintr-un scan tomograf a modelului maxilarului pacientului pentru a studia problema acestuia (degradare osoasa in stare avansata) in detaliu si pentru a evita o serie de interventii intermediare. Modelul 3D medical a fost ulterior printat 3D.

  .

  Material: ABS, Rezolutie: 0.15 mm.

  Casa Inteligenta

  Muzica in surdina, temperatura potrivita, lumina romantica si barul cu bauturi care se deschide usor in timp ce tu intri pe usa. Atmosfera perfecta atunci cand te intorci acasa dupa o zi de munca si tot ce iti doresti este sa ai minimul de confort. Doar folosind un Smarphone si conexiunea la internet.

  Casa inteligenta, deschisa tuturor

  Multe proiecte dezvoltate de clientii nostri ne-au dat sentimentul de mandrie si apartenenta la o lume in continua evolutie si accesibilitate la tehnologie din ce in ce mai mare pentru toata lumea. Unul dintre aceste proiecte este iHouse, dezvoltat de Pulsar Technologies, un concept de casa inteligenta, totodata si accesibil ca pret. In intregime wireless si la un pret scazut aduce un aport considerabil de confort in viata de zi cu zi. Ceea ce il face, de asemenea, deosebit de alte sisteme este ca toate carcasele pentru dispozitivele ce intra in componenta sistemului sunt realizate prin imprimare 3D.

  Casa inteligenta control Smartphone

  Telecomanda si sistem de alarma

  Folosindu-se de telefonul mobil si conexiunea wireless, sistemul iti permite acces de la distanta la obiectele de acasa si controlul lor facil direct de pe Smartphone, indiferent ca vorbim de mobila, lumina, TV etc.

  Totodata te ajuta sa iti imbunatatesti calitatea mediului in care traiesti datorita senzorilor de calitate a aerului, sunete puternice si temperaturi extreme si iti da sentimentul de siguranta si protectie prin sistemul de supraveghere incorporat.

  Intuitiva si usor de utilizat

  Sistemul iHouse este ompatibil cu tehnologiile wireless deja existente pe piata: Wifi, infrarosu, orice corp de iluminat Philips Hue.

  Accesibila ca pret

  In asa fel incat sa ti-o permiti si tu. Componentele sistemului au un aspect modern, elegant si o culoare potrivita in orice ambianta. Ceea ce le face deosebite este faptul ca au carcase printate 3D, scazand din costurile totale de productie ale sistemului, fara a scadea insa din calitatea serviciilor. Un alt plus al sistemului este ca poti economisi energie scazand astfel costurile pentru intretinere.

  Pret variabil in functie de componentele alese: 179 euro – 299 euro.

  Pulsar Technologies este o companie cu capital 100% romanesc care, cu ajutorul technologiei, poate aduce imbunatatiri semnificative atat asupra vietii cotidiene, cat si asupra business-ului tau prin sisteme atutomatizate si roboti.

  Pentru mai multe detalii, puteti folosi formularul de contact.

  Martisoare 3D printate la MNIR

  A venit primavara si se simte si la printare 3D. Doar ca… altfel. Acum cateva zile, ne-am luat imprimantele 3D si ne-am asezat pentru cateva ore fix langa Columna lui Traian. Nu langa cea din Roma, ci langa reproducerea de la MNIR, la fel de frumoasa si impozanta, la cativa pasi de tezaur.

  Cu aprobarea Muzeului de Istorie, am transformat elemente de patrimoniu in martisoare.

  martisoare reproduceri exponate

  O figurina preistorica antropomorfa din cultura Gumelnita, o moneda in stil grecesc – moneda tip Thassos, Ordinul Crucea Regina Maria acordata in trecut pentru merite in asistența medicala in timp de război, Crucea Comemorativa a Razboiului 1916-1918 si o aplică de argint cu capete de cai din tezaurul de la Craiova au fost modelate pe computer si transformate in brose in serie limitata.

  Brosele printate 3D, reproduceri ale pieselor de patrimoniu, pot fi gasite in continuare la magazinul muzeului si in curand, fara snuruletul de martisor. 🙂

  covor tesut la razboi imprimat 3D

  Printarea 3D & mestesugul tesutului

  Daca suntem in plina iarna si ne-am reapucat serios de printare 3D, nu putem sa nu ne gandim cu nostalgie la felul in care ne-am petrecut vara trecuta. O vara la fel de plina de proiecte frumoase. Cu atat mai mult azi, de 1 decembrie, cand ne reamintim de traditiile romanesti.

  Prin urmare, revenind la titlu…
  Tu ce ai face daca cineva ar veni si ti-ar intinde cheile de la poarta unei cetati?
  Ai sta pe ganduri?

  Bastionul Tesatorilor Brasov

  Ei bine, nici noi nu am facut-o! Timp de noua zile, in vara anului acesta, colega noastra Irina a participat la un workshop inedit in Bastionul Tesatorilor la Brasov.

  Proiectul cultural “Razboaie in bastionul tesatorilor” confinantat de Asociatia Fondului National Cultural si realizat de Asociatia Forums si Muzeul Judetean de Istorie din Brasov a alaturat 6 artizane (cunoscatoare si pastratoare ale vechiului mestesug) din Moeciu si 6 artisti vizuali contemporani (printre care si colega noastra) pentru a readuce in atentia romanilor un obicei care se mai regaseste doar in casele vechi de la tara, arta tesutului la razboi. Artiștii proveneau din diferite zone creative (pictura, sculptura, arhitectura, design, arta textila, film), iar tesatoarele aveau experienta cu razboiul de tesut de peste 50 de ani.

  Asa ca, pe timp de pace, trei razboaie imbatranite de timp au fost coborate din podurile caselor a trei doamne zambitoare si pricepute (Rodica, Nicoleta si Maria) si mutate in aer liber, in Bastionul din Brasov, pentru a putea pune in aplicare cateva proiecte de arta asa cum nu s-a mai vazut niciodata inainte. Sau cel putin cum nu au incercat sa teasa pana atunci sau nu stiau ca se poate. Fiecare proiect a fost extrem de diferit: artistii au transpus in tesatura fotografii alb negru, au tesut direct cu iarba sau au realizat diverse aplicatii pe tesaturi, precum ceramica sau printuri 3D.

  Cate putin din amintirile din bastion si lucrarea din cadrul proiectului care pe langa tesut a implicat si printarea 3D:

  Am locuit in casa de oaspeti a Bastionului, o constructie veche, frumoasa, prin geamurile careia puteai vedea o poarta strasnica de lemn si corcodusii incarcati de fructe. De la casuta pana in bastion erau doi pasi, pe care mi-i placea uneori sa ii fac dimineata inainte de a se trezi restul lumii, pentru a sta in liniste, cu razboiul doar pe jumatate “al meu”, pentru a planifica pasii urmatori ai lucrarii.

  In primele zile s-au instalat razboaiele si ni s-a explicat cum se urzeste lana, cum se trec firele prin ite, cum facem papusici din lana si cate si mai cate. Parca, intr-un fel, experienta a trezit bucuria de a descoperi a copilariei.

   

  M-am dus la workshop cu un proiect pe hartie, atent calculat, ulterior, pe jumatate facut – printat 3D si asamblat, asteptandu-si suportul tesut pe care sa se rasfete. Sau, cel putin, asa credeam eu. Insa, cum sa planifici dinainte 100% ceva ce nu ai mai facut vreodata?

  Pe hartie, proiectul meu era alcatuit dintr-o structura parametrica, Voronoi, generata pe computer, ce urma a fi printata 3D si atasata pe un suport de tesatura gri, incadrata cu lana alba. Simplu. “Ce ar putea fi mai simplu de atat?”, ma gandeam. Insa, in fata razboiului, calculele mele s-au prabusit. “La tesut trebuie sa ai o coala de matematica pe care sa marchezi cu x fiecare fir urzit raportat la culoarea folosita in model si in functie de marcaje lana se aseaza printre firele respective”. Imi spunea Nicoleta, jumatatea inteleapta a echipei. Calculul de pe hartie si planurile mele nu pareau sa se potriveasca mai deloc cu calculele necesare razboiului de tesut.

  Am luat structura printata 3D si amandoua am marcat cu un creion, din loc in loc, cu multa rabdare, pe tesatura moale, zonele pe unde ar fi trebuit sa se aseze. Pas cu pas, fara hartie milimetrica, s-a dezvaluit dintre firele de lana o lucrare mult mai frumoasa decat orice gandisem initial. Ne-a iesit. Pana la urma, am tesut cum nu s-a mai tesut.

  In mijlocul celulelor Voronoi printate 3D au ramas firele de lana fara tesatura, cu toate ca experienta si traditia pareau insa a spune ca tesatura nu va mai sta dreapta. Parea ca nimeni nu a mai facut asa ceva, inainte, nici in mosi stramosi. Insa cu putin curaj si dorinta de a ne depasi limitele, am hotarat cu Nicoleta sa incercam totusi. Si am incercat. Si ne-a iesit. Pana la urma, cum am mai zis, am tesut cum nu s-a mai tesut.

  Cu efort si pasiune pentru lucrurile frumoase, doua persoane total straine, una reprezentand urbanul, designul si tehnologia, alta ruralul, traditiile si obiceiurile stramosesti ne-am intalnit la mijloc si am conectat, nu neaparat usor de la inceput, mostenirea de patrimoniu cu modernul si stiinta contemporana, valorificand zestrea romaneasca.

  De cele mai multe ori, ne-a scos din impas cu sfaturi deosebit de utile si ingenioase, Dorina Horatau, artist vizual si profesor universitar la UNARTE, de asemenea participanta in cadrul proiectului Razboaie in Bastion. Lucrarea ei, Para-site, situata mai departe de tehnologia moderna si mai aproape de sufletul omului decat de stiinta, a implicat frumusetea si prospetimea naturii. A tesut cu lana si cu iarba cosita din jurul bastionului rezultand o instalatie din mai multe covorase, omagiu adus Bastionului, un loc plin de viata, martor al trecutului.

  Printarea 3D si puterea ei de a fascina oamenii, ne-a adus, din nou, intr-un loc de poveste, alaturi de oameni pasionati de arta, de traditie si mestesug.

  A fost un proiect deosebit in care artizanii au impartasit si totodata experimentat lucruri noi.

  Multumim Constantin Hostiuc, pentru comentariul minunat din articolul, “Despre bunele războaie şi urmările lor” din Puterea

  Irina S. – Nicoleta Olteanu (Voronoi), fara a se desparti de expunerea parietala, planteaza fericit spatial, in Bastion, un nod de inspiratie stiintifica. Albul expandeaza in nerv calm spre „dincolo de limite” prin duritatea insertiei de material plastic 3D, prin stramatura eleganta de la baza lucrarii. Metafora panzei de paianjen (vechime intrupata) isi afla legitatea in diagrama Voronoi si legitimitatea in „increngatura” poetic redata a unei structuri ancestrale, care pare a o integra pe cea „moderna”.

  Proiectul a aparut la Buna ziua Brasov, Adevarul, Radioteleviziunea Transilvania, Digi24, TVR 1, Nova TV etc.

  Nicoleta Olteanu – Provine din familia Duicu, fiind fiica Uţicăi Dinicului din satul Cheia. A învăţat să ţeasă la vârsta de 18 ani, alături de cele 5 surori ale sale. Primul obiect ţesut a fost un preş ales, apoi trecând la ţolul alb cu negru. I-a plăcut să ţeasă postav şi stofă de casa din care îşi confecţiona haine. A lucrat numai pentru casă diferite ţesături interioare şi stofă. Războiul pe care a învăţat să ţeasă era de la bunici, iar războiul pe care l-a folosit cel mai mult este făcut de cumnatul său, Viorel Clinciu al lui Dobre, care este tâmplar. Locuiește în Moeciu de Sus, în Ișani.

  Proiectul in cadrul caruia a fost realizata lucrarea Voronoi a fost pus in aplicare de Asociatia Forums si Muzeul Judetean de Istorie, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov. Partenerii strategici ai evenimentului au fost Complexul Muzeal Astra Sibiu si Modernism.ro. Lucrarile au fost expuse timp de doua luni atat la Brasov, cat si la Sibiu, iar acum sunt parte din patrimoniul muzeului.

  Insa, din aceasta experienta a luat nastere un nou proiect prin care covorase asemanatoare, inspirate din zona Branului, vor fi realizate de Irina in colaborare cu Nicoleta. Mai multe detalii in curand. 😉


  Traim sa ne scriem propriile povesti. Si de ce nu le-am scrie cat mai profund si cu multa imaginatie, reinventandu-ne?

  Minio Technology Hub & 3D Printing

  Tehnologie interactiva in sprijinul brandurilor – Noaptea Agentiilor la MINIO TECHNOLOGY HUB
  26 mai 2016

  Noaptea Agentiilor de Publicitate nu putea ocoli tehnologia. Asa ca, la Minio Studio, in str. Alizeului, la nr. 3, la ora 18:00, se da startul la distractie hi-tech.

  minio technology hub printare 3D

  In seara aceasta, vom descoperi impreuna modul in care tehnologia poate interveni intr-o campanie de brand prin oportunitati spectaculoase, care sa se muleze aproape perfect pe cerintele clientului.

  Cu ce doresc sa va surprinda prietenii nostri de la Minio Studio? Pe langa buna dispozitie, cu un atelier de holograme, printare 3D si scanare, un booth cu GIF-uri, un atelier de Character Animation, executii de Augmented Reality si bineinteles un concurs cu premii deosebite, printre care si un joc de sah cu minioni.

  Noi venim cu minionii si imprimantele 3D, de restul se ocupa ei. 🙂

  joc de sah minioni printati 3D

  minioni2

  #Faircap, in scop umanitar

  Doar 1% din apa existenta pe pamant este potabila,

  cel putin 1 din 10 (aprox. 750 milioane) oameni nu au acces la apa potabila,

  aproape 1.5 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de apa poluata.

  filtru printat 3D curatare apa
  Sursa imagine: Impakter

  Cei mai afectati de aceasta situatie, care cu trecerea fiecarui an se inrautateste, sunt locuitorii zonelor defavorizate din Africa si America de Sud, iar tehnologiile de filtrare a apei, desi de multa vreme aparute pe piata, sunt inaccesibile oamenilor cu un nivel de trai mult sub media normalului.

  Mauricio Cordova, un economist cu spirit de initiativa, incearca de ceva vreme sa gaseasca o solutie accesibila ca pret la problema calitatii apei – pe cat de simpla ar spune unii, pe atat de complexa ar spune cei saraci din regiunile slab dezvoltate mentionate mai sus. Calatoria sa in explorarea posibilitatilor de curatare a apei a inceput cu momentul cand acesta a fost martor al dezatrului produs de epidemia de holera la inceputul anilor 90 la Lima, epidemie care a omorat mii de oameni. Impresionat, Mauricio a inceput sa elaboreze conceptul unui filtru de apa portabil si accesibil tuturor oamenilor. Astfel, a aparut Faircap.

  Apa este sistemul de operare al vietii; fara apa curata, nu am putea supravietui. Tehnologiile pentru apa potabila ar trebui sa fie impartite si fara costuri, pentru a putea inova in ceea ce priveste designul si a le face accesibile celor ce au nevoie de ele cel mai mult.

  faircap filtru apa printat 3DIdeea revolutionara, care poate aduce imbunatatiri majore in viata de zi cu zi a unei familii greu incercate de conditiile de mediu in care se afla, consta in adaptarea filtrelor de apa utilizate deja de municipalitati sau firme particulare si atasarea lor directa la o sticla, rezultand un filtru transportabil, cu o membrana interioara, care filtreaza bacteriile si chimicalele, folosindu-se si de proprietatile carbonului activ.

  Initial, s-a incercat realizarea unui prim prototip prin injectie, insa costurile ridicate l-au facut pe Mauricio sa isi regandeasca optiunile si sa se orienteze catre printarea 3D. Noul prototip al filtrului de apa “open-source” obtinut prin printare 3D este mai mic si mult mai reusit decat cel realizat initial. Cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, filtrele ar avea un cost de productie de numai 1 Euro si ar putea filtra mii de litri de apa, mult mai mult decat consumul anual al unei persoane.

  O mare problema o reprezinta insa membrana care intra in componenta filtrului, cea care elimina bacteriile si impuritatiile din apa. Aceasta nu poate fi inca printata. Prima abordare ar fi sa se realizeze o masinarie care sa produca membrana. Cealalta cale ar fi ca intregul filtru sa fie printat 3D, cu membrana atasata. Rezolutia impimantelor si calitatea materialelor se imbunatatesc pe zi ce trece, asa ca teoretic acest lucru ar fi posibil in viitorul apropiat.

  Desi, momentan, materialele printarii 3D nu sunt atat de avansate incat sa rezolve deodata toate problemele aparute pe parcursul proiectului, echipa Faircap a reusit totusi sa gaseasca doua filamente usor de adaptat, unul poros pentru a printa membrana filtrului (Layfield – in contact cu apa, acesta dezvolta pori micrometric mai mari, care pot filtra apa) si altul care are in componenta particule de argint, menit sa ucida bacteriile. Mauricio are in vedere o multitudine de materiale noi si tehnologii de printare care promit reducerea costurilor umanitare si ecologice.

  Mauricio sustine faptul ca acest proiect nu este doar proiectul sau, ci al tuturor, si spera ca oamenii vor participa in numar cat mai mare. “Trebuie sa lucram impreuna si sa venim fiecare cu cat mai multe idei. FairCap este doar una din multitudinea de solutii”. Conceptul final presupune un filtru foarte mic, care poate fi infiletat la recipientele standard existente pe piata, iar apa va fi curatatA prin intermediul membranei si a carbunelui activ.

  Printarea 3D i-a ajutat pe cei de la Faircap sa studieze capacitatile de filtrare a apei ale micului dispozitiv in ceea ce priveste eliminarea chimicalelor si a agentilor patogeni si chiar sa il raspandeasca.

  Acestia au pus la dipozitia tuturor, toata informatia de care este nevoie pentru a crea aceasta o versiune gratuita a filtrului – 100% “open-source”. Posesorii de imprimante isi pot descarca fisierele filtrului de apa si isi pot realiza propriul lor FairCap, devenind totodata, o parte componenta a solutionarii unei probleme de interes mondial.

  Atentie! Articolul are scop informativ si este bazat doar pe cercetarile celor de la Faircap.

  Crearea propriului Fair Cap nu necesita un efort ridicat. Iata, pe scurt, pasii ce trebuie urmati:

  • Printarea celor 2 componente ale filtrului
  • Activarea carbonului

   Presupune realizarea un amestec cara sa contina carbune si o solutie cu apa si sare de concentratie 25% si lasarea amestecului timp de 24 de ore pentru ca sarea sa patrunda in carbune, activand chimic carbonul. Sarea din apa poate fi eliminata ulterior “clatind” repetat solutia rezultata, pana ce apa ramasa nu mai este sarata. Este de retinut faptul ca acest carbon activat poate filtra doar chimicale.

  • capac sticla filtrare apa printat 3D

  • Asamblarea filtrului

   Probabil vor putea fi observate mici particule de carbon sau chiar de mizerie. Pentru a le elimina se poate folosi un disc pentru demachiere asezat in partea de sus a capacului mare printat 3D, urmand turnarea carbunelui in interiorul lui si atasarea celei de-a doua piese printate.

   filtru apa printat 3D

  Atentie!

  Cei de la Faircap curata apa de substantele chimice datorita carbonului activat deoarece acestea pot avea efecte fiziologice daunatoare. Insa agentii patogeni existenti in apa poluata nu sunt eliminati. Pentru a elimina agentii patogeni apa filtrata trebuie lasata pentru 4 ore in razele directe ale soarelui. Acest procedeu poarta numele de “dezinfectie solara”. Razele UV pot penetra apa si distruge ADN-ul micilor creaturi, omorandu-le.

  Acesta este, pe scurt, filtrul de apa FairCap “open-source” printat 3D. Pentru mai multe detalii accesati: Open-Source 3D Printed Water Filter Instructable

  Faircap inlocuieste cu succes filtrele de apa cumparate din comert, facand ca apa sa aiba un gust minunat si, de asemenea, eliminand substantele chimice daunatoare.

  filtru bidon

  Faircap a lansat si o campanie de crowfunding pentru a strange resursele necesare realizarii unei cantitati mai mari de filtre – cu 15 euro iti cumperi propriul Faircap si in acelasi timp donezi unul unei familii defavorizate. Detalii despre campanie aici: The FairCap Project.

  Pe viitor, echipa FairCap doreste sa dezvolte cat mai multe variante ale filtrului: un filtru pentru familii care poate fi infiletat la canistre, un filtru alimentat de energia solara transportabil intr-un camion pentru a furniza apa in taberele de refugiati, un filtru accesibil celor care merg in excursii si isi iau apa de baut direct din rauri etc.

  Noi, cei de la Print3DBucuresti, nu putem garanta ca functioneaza, insa credem ca este un proiect frumos. De aceea, orice incercare de reproducere a filtrului se face pe propria raspundere.

  printare macheta 3d

  Vagonul cu sucuri

  Pentru printare 3D, trec zilnic pragul biroului nostru oameni diversi cu ocupatii care mai de care mai ingenioase. De data aceasta, am printat 3D o macheta micuta si vesel colorata ce reprezenta, la scara redusa, un stand cu sucuri. Si pentru ca ne place sa descoperim ce se ascunde in spatele proiectelor pe care le realizam, i-am rugat pe cei care au initiat acest business, nu de foarte multa vreme, sa ne vorbeasca putin despre el.

  printare macheta 3d

  Fondatori Vagonul cu Sucuri:
  • Ruxandra Micu (24), student la arhitecură, designer grafic, blogger culinar
  • Costin Niţă (28), arhitect

  Doi tineri arhitecti pasionati de tot ce inseamna o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat au decis cu mai bine de un an in urma sa isi construiasca propriul vis, transformandu-si singuri pasiunea intr-un nou brand pe piata romaneasca. De ajutor le-a fost experienta in arhitectura, alaturi de alte ocupatii conexe precum design-ul grafic, web design si blogging (www.gourmandelle.com).

  Desi arhitectura si sucurile naturale par a nu avea nimic in comun, pentru noi lucrurile au stat altfel! Sucurile naturale de fructe si legume au reprezentat un ajutor de nadejde în timpul perioadelor solicitante petrecute lucrand la proiecte de arhitectura. Am realizat atunci cat de importanta este o alimentatie sanatoasa si am decis sa facem cunoscut acest lucru cat mai multor persoane.

  sucuri naturale

  Am aflat cu entuziasm cata munca, efort si pasiune stateau ascunse de afacerea din spatele unei mici machete, copie a standului care a fost construit de la zero de mainile celor doi arhiteti. Pornind de la concept, design, proiectare tehnica si executie, standul este incercarea reusita a celor doi tineri antreprenori de a reducere investitia la minim, nemaifiind nevoiti sa externalizeze aceste servicii.

  De la testarea unor retete si pana la aparitia standului in Auchan, Drumul Taberei pare sa fi fost doar un pas. Insa, de fapt, a fost un an plin, dedicat construirii unui brand, design-ului standului si website-ului, alaturi de partile mai putin distractive si artistice precum planul de afaceri, intalnirile pentru colaboratori si birocratia.

  Provocarea a constat in a crea o imagine diferita fata de cea cu care sunt obisnuiti romanii cand se gandesc la sucuri naturale servite in standuri. Am decis ca standul trebuie sa aiba o poveste si un concept special, iar aici pregatirea in arhitectura ne-a fost de mare folos atat la crearea designului cat si la executarea sa.

  Prin numeroase parteneriate si colaborari, Vagonul cu Sucuri isi croieste drumul pe piata sucurilor naturale, avand ca target cresterea gradului de constientizare in randul oamenilor a importantei unui stil de viata echilibrat.

  Nu ne vom limita aici insa, ne vom concentra si asupra serviciilor de livrare catre persoanele care lucreaza in birouri si doresc o alternativa sanatoasa pentru masa de pranz, sali de fitness, evenimente, festivaluri sau domiciliul fiecarui doritor. In acest sens suntem in cautare de colaboratori alaturi de care sa crestem impreuna.

  suc fructe vagonul cu sucuri

  Sucurile naturale presate la rece, pe care Vagonul cu sucuri le comercializeaza, reprezinta o alternativa sanatoasa, proaspata si mai mult decat atat – nutritiva a bauturilor existente pe piata, fiind bogate in vitamine, minerale si fibre. De ceva vreme, cei doi tineri au lansat si o campanie, #AlegSanatatea , ce are ca scop informarea oamenilor cu privire la beneficiile sucurilor presate la rece si a importantei consumului zilnic de fructe si legume.

  “Ne dorim ca oamenii sa inteleaga diferentele dintre sucurile pasteurizate, obtinute prin stoarcere centrifugala si pline de conservanti, si sucurile presate la rece, crude, fara aditivi. De asemenea, dorim sa ii determinam pe oameni sa faca mai usor alegeri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia lor si sa isi formeze obiceiuri bune care sa le faca viata mai frumoasa.”

  Detalii despre campanie aici: #AlegSanatatea

  error: Content is protected !!