Generalitati

Modelul 3D folosit in procesul de printare 3D este o reprezentare matematica a suprafetei tridimensionale a unui obiect intr-un software tip CAD (Computer Aided Design). Numai prin folosirea modelului 3D imprimanta poate realiza un obiect fizic. De exemplu, este imposbila efectuarea unui print 3D dupa o simpla poza / imagine 2D.

model 3d prototip

Constructia modelului 3D se poate face in programe specializate (CAD) si poate constitui o adevarata provocare mai ales in cazul formelor organice. Un model 3D pentru machete sau prototipuri poate fi construit dupa schite detaliate (plan, vedere), schite ce contin cat mai multe cote, dimensiuni etc. si care corespund tolerantelor si grosimilor minime admise.

In cazul in care nu aveti abilitati de modelare 3D, insa doriti sa realizati diverse obiecte (statuete, machete automobile, machete arhitectura, prototipuri etc.) puteti apela la serviciul nostru de modelare 3D.

Alternativ, online se pot gasi diverse modele 3D gata construite, dar, din pacate, acestea, de cele mai multe ori, au erori sau nu se preteaza pentru imprimarea 3D deoarece:

– Modelul 3D a fost construit pentru animatie sau jocuri pe calculator, in aceste industrii cerandu-se de obicei modele foarte detaliate care pot sa nu iasa la print daca nu se urmaresc dimensiunile admisibile.

– Modelul 3D a fost construit pentru o randare (termenul defineste o poza 2D extrasa din programul de modelare 3S). Acest tip de modele, pentru eficientizarea timpului de realizare, sunt construite din foarte multe parti componente care ajuta astfel texturarea si iluminarea ulterioara (sunt construite pe layere etc). Imprimanta, in cazul unui astfel de model, va crea o spartura intre fiecare dintre obiectele componente. Programele noastre de printare 3D pot corecta intr-o anumita masura aceste neconcordante, insa cea mai buna solutie si cea mai ieftina este de a reface corect modelul astfel incat sa fie o suprafata inchisa (“sa tina apa”).

realizare model 3d printare 1

Obiectele ce urmeaza a fi asamblate intr-unul mai mare sau mai complex, ar trebui impartite in functie de partile componente. Acestea pot fi printate si ca un ansamblu, insa daca distantele intre elemente sunt mai mici de 0.5 mm, exista riscul de a fi printate ca o singura bucata (de exemplu, un lant de bicicleta). Dupa ce obiectele au fost printate pot fi asamblate in forma dorita.

Pretul obiectelor printate creste raportat la volum. Pentru a avea o idee despre raportul marime vs cost, daca ne gandim la un cub cu latura de 1cm, acesta va avea un volum de 1 cm3. Daca il dorim la o dimensiune de 2 ori mai mare (scalat cu 2) acesta va avea un volum de 8cm3, daca il dorim de 3 ori mai mare va avea volumul de 27cm3, etc. Preturile noastre sunt in functie de gramaj, de calitatea obiectului (timp de printare) si in functie de tehnologia folosita.

Richard-III-spine-smSfaturi si indicatii:

Cum pot realiza un model 3D?

Obiectele CAD (Computer Aided Design) pot fi create cu ajutorul unor softuri de specialitate (de ex.: 3ds max, Rhino, Sketchup, Autocad, Scad) sau pot fi scanate obiecte reale folosind un scanner 3D.

Aveti o idee de obiect insa nu stiti cum sa il modelati 3D sau sa il desenati?

Serviciul nostru de modelare 3D va poate ajuta in a aduce la viata obiectele gandite de dumneavoastra. De exemplu, schite tehnice cotate in plan si in vedere, jucarii modelate si printate 3D dupa desenele copilului, desene 2D etc.

Trimiterea prin e-mail a modelului 3D virtual trebuie sa fie insotita de o cota in mm/cm a obiectului (o inaltime de ex.). Va rugam sa va asigurati ca modelul 3d este un mesh inchis si ca incape in dimensiunile maxime de printare.

error: Content is protected !!