Dimensiuni si tolerante

Printarea 3d corecta
Modelul 3d reprezinta un obiect digital tridimensional realizat cu softuri specifice sau un scanner 3d.

Modelul 3d – dimensiuni minime

Pentru a avea un obiect printat corect, conform experientei noastre, trebuie sa se tina cont de anumite aspecte:
Peretii mai subtiri de 0.8 mm nu ies corect la print. Suprafetele orizontale mai mici de 0.8 mm grosime nu ies corect la print (au un anumit grad de transparenta). Desi rezolutia permite si crearea unei suprafete orizontale de 0.15 mm, aceasta va aparea semi-transparenta si se va rupe la scoaterea suportului.
Materialul ABS se curbeaza daca dimensiunile acestuia pe placa de printare depasesc 100 mm.
Coloanele prinse intr-un singur punct vor fi compromise daca au un diametru mai mic de 2.5 mm, insa coloanele prinse in 2 puncte (sus si jos) au o rezistenta mai buna si pot cobori pana la un diametru de 1.6 mm.

Detaliile (golurile) din obiecte, in functie de localizarea lor (pe verticala sau orizontala) pot avea dimensiuni minime de 0.8 mm.
– Latimea unui singur strat printat este de 0,4 mm (x, y). Imprimanta nu suprapune straturile pe acelasi nivel de print astfel ca daca aveti un obiect cu o grosime de perete de 1 mm imprimanta va crea 2 pereti de 0.4 mm si un gol de 0.2 mm intre acestia. Recomandam un perete de 1.2 mm minim in acest caz.
– In cazul in care avem obiecte care trebuie sa se imbine (capace cu filet, carcase, etc) va recomandam sa lasati , din proiect, o toleranta minima de 0.15 mm intre obiecte sau intre zonele care intra in contact, deoarece imprimanta adauga 0.10 mm la marginile obiectului.

Aceste observatii sunt valabile pentru ambele tehnologii. In cazul rasinei exista pericolul ca rasina lichida sa ramana blocata in obiect de aceea aici apar pe deasupra urmatoarele recomandari pe baza observatiilor noastre:
gaurile in obiect cu diametru mai mic de 1.5 mm si cu o lungime mai mare de 10 mm risca sa fie umplute cu rasina lichida si intarite odata cu obiectul (de ex. gauri pentru suruburi )

Modelul 3d – dimensiuni maxime

Dimensiunea maxima FDM: 25 x 20 x 20 cm
Dimensiunea maxima Rasina Fotopolimer 17 x 20 x 19 cm

error: Content is protected !!