Intrebari frecvente – FAQ

De-a lungul anilor, am strans o lista de intrebari esentiale legate de serviciile noastre de printare 3D. In unele cazuri, aceasta pagina poate fi un raspuns mult mai rapid la problema pe care o aveti, decat contactul prin e-mail.

MODEL 3D

 • Intrebare: Am un model tridimensional si doresc sa il printez 3D la dumneavoastra. In ce format pot sa il trimit? (Ce tipuri de fisiere printati?)
  Raspuns: Formatul final pentru printare 3D este .stl. Daca nu aveti un fisier .stl sau nu puteti exporta un astfel de fisier CAD in programul in care lucrati, putem deschide urmatoarele tipuri de fisiere: .3ds, .3dm, .dwg, .obj, .stp, .step.
 • Intrebare: Modelul meu este perfect corect pentru printare 3D. Nu are nicio eroare. Mi l-a facut cineva specializat. Puteti sa il printati?
  Raspuns: Inainte de printare 3D, verificam majoritatea modelelor daca se preteaza pentru printare 3D. Nu toate modelele sunt potrivite. In cazul in care modelul are erori si clientul refuza corectarea lor, ne rezeram dreptul de a refuza comanda deoarece nu ne putem asuma rezultate nesatisfacatoare (refuzul platii, pierderi de timp si material etc). Metode de corectare: poate apela la persoana la care a facut modelul initial sau ne poate alege pe noi, contra-cost. 
 • Intrebare: Nu am un model 3D. Puteti sa mi-l faceti?
  Raspuns: Putem modela digital la un cost de 70 lei / ora + TVA, daca si printati la noi sau la un cost de 150 lei / ora + TVA, daca doriti doar modelul. Timpul de lucru este stabilit in functie de complexitatea piesei. Vom avea nevoie de toate informatiile: schite CAD sau de mana, dimensiuni exacte. Nu ne asumam lipsa de corectitudine a informatiilor primite.

IMAGINE PRINT CORECT SI INCORECT

 • Intrebare: Am cumparat un model 3D de pe internet si vreau sa il printez la dumneavoastra.
  Raspuns: Va sfatuim sa NU achizitionati niciun model 3D inainte de a discuta cu noi. Uneori, modelele 3D sunt facute doar pentru vizualizare, din foarte multe bucati, si nu sunt un mesh inchis, asa cum este necesar pentru productie. Exista site-uri cu modele 3D facute SPECIAL pentru printare 3D: myminifactory.com, thingiverse.com

CONSULTANTA 

 • Intrebare: Vreau sa imi cumpar o imprimanta. Imi puteti spune ce imprimanta e mai buna? Ce materiale sa imi cumpar? Vreau sa vin si eu sa vad ce imprimante aveti.
  Raspuns: Din pacate, nu vindem imprimante sau accesorii si nu oferim consultanta decat pentru serviciile noastre. De asemenea, vizitele in atelier se fac doar in baza unui proiect prestabilit.
 • Intrebare: Dorim sa executam niste trofee/cadouri corporate, insa nu prea avem idee cum ar trebui sa arate… Puteti sa ne faceti o propunere dumneavoastra?
  Raspuns: Bineinteles, va putem ajuta. Avem experienta in design de aproape 14 ani. Putem face un mockup in doua-trei variante pentru trofeu / cadou corporate, insa doar contra-cost. Daca seria de produse urmeaza a fi executata la noi, costul de realizare a propunerii / fisierului digital este de 70 lei / ora + TVA. Daca se doresc doar ideile / grafica, costul de executie al fisierului digital este de 150 lei / ora + TVA.

REPLICARE

 • Intrebare: Puteti sa printati 3D o statueta avand ca model poza atasata la mail? Doresc sa-i fac o surpriza cuiva!
  Raspuns: Din pacate, nu. Pentru a putea realiza o statueta a unei anumite persoane, persoana respectiva trebuie sa fie prezenta fizic in atelierul nostru si scanata 3D. 

print 3D figurina nunta bucuresti

 • Intrebare: Puteti sa printati 3D bara de la masina (sau oglinda, bordul, o piesa de la motor) deoarece s-a spart si am nevoie de inlocuire sau modificare?
  Raspuns: Putem replica orice piesa, insa replicarea ei implica niste costuri foarte mari comparativ cu achizitia piesei din comert. De exemplu, in fabrica proiectarea unei piese se face o singura data pentru sute de mii de exemplare. Noi ar trebui sa facem proiectarea pentru o singura bucata. Deci costurile de proiectare 3D sunt mult mai mari. La fel si pentru printare 3D. Costul unei piese realizate in fabrica este de 3-4 ori mai mic decat cel al unei piese printate 3D deoarece se executa mult mai repede si cost-efficient prin metode traditionale. Un alt aspect este finisajul piesei printate 3D. Piesele printate 3D nu au suprafete perfecte, lucioase. Ele prezinta rizuri.
 • Intrebare: Puteti sa printati 3D din plastic un set de piese mici de la un utilaj, masinarie, automobil, robot de bucatatie etc? Au fost din metal / plastic, insa s-au tocit/ spart/ distrus.
  Raspuns: Putem replica, insa o piesa facuta in fabrica este mult mai rezistenta decat printata 3D. Cu atat mai mult, daca la origine a fost metalica. Prin urmare, putem face proiectul clientului, insa este un test pe care clientul si-l asuma in totalitate ca si costuri.
 • Intrebare: Puteti sa replicati in 3d o piesa din plastic de la un aparat/ masina, piesa care nu se regaseste in comert?
  Raspuns: Putem replica, insa o piesa facuta in fabrica este mult mai rezistenta decat printata 3D. Cu atat mai mult, daca la origine a fost metalica. Prin urmare, putem face proiectul clientului, insa este un test pe care clientul si-l asuma in totalitate ca si costuri.

reproducere piesa
GARANTII

 • Intrebare: Oferiti garantie pentru rezistenta pieselor la o anumita aplicatie? Ce se intampla daca nu rezista?
  Raspuns: Din pacate, nu putem oferi niciun fel de garantie ca piesele vor rezista. Nu facem teste pe piese sau materiale, prin urmare nu avem cum sa stim cum vor reactiona la temperaturi, greutati etc. Prin urmare, putem face proiectul clientului, insa este un test pe care clientul si-l asuma in totalitate ca si costuri.

MACHETARE

 • Intrebare: Doresc sa realizez o macheta imobiliara la imprimanta 3D, insa nu stiu exact ce materiale trebuie sa va trimit pentru oferta.
  Raspuns: Pentru a putea sa va dam o cotatie de pret, avem nevoie de: planuri arhitecturale, fatade, sectiuni, de preferinta simplificate. Daca aveti si un model 3D, ne este foarte util si scade costurile de proiectare.

PRINTARE 3D CU MATERIALE TRANSPARENTE

 • Intrebare: Printuri 3d transparente executati?
  Raspuns: Printam cu rasina clear, insa aceasta nu iese transparenta in urma procesului de postprocesare. Exista metode de a o face transparenta, insa noi nu ne implicam in alterarea produsului final deoarece acesta se poate deteriora. Informatii despre cum poate fi obtinuta transparenta, gasiti aici; Create transparent parts.

DIMENSIUNI

 • Intrebare: Ce dimensiune maxima de printare 3d aveti?
  Raspuns: Putem printa obiecte de pana la 100 cm (inaltime) x 60 cm (diametru la baza), pe o imprimanta uriasa, de aproape 2.5 m inaltime. Si putem printa pe imprimantele de finete, obiecte pana la 20 cm (inaltime) x 25 cm (lungime) x 15 cm (latime). Printurile pe imprimanta mare au o calitate mai scazuta decat printurile pe imprimantele mai mici, datorita grosimii straturilor depuse care difera.

VIZITE IN ATELIER

 • Intrebare: Sunt la usa atelierului. De ce nu ma primiti fara programare?
  Raspuns: Un atelier de printare 3D este foarte diferit de un magazin sau un centru de printare normala / plotare. Un atelier de printare 3D este un loc de creatie, unde realizam grafica specializata pe computer, unde un proiect dureaza ore sau zile si necesita liniste si concentrare. Un alt motiv este ca facem prototipare pentru produse noi pentru persoane juridice, proiecte ce implica pastrarea unei confidentialitati si, prin urmare, clientii nu se pot intalni unii cu altii. Cred ca ne putem baza pe intelegerea dumneavoastra deoarece probabil va doriti aceeasi atentie si implicare din partea noastra pentru proiectul dumneavoastra, ca orice alt client pe care il avem.  
  Daca veniti direct la noi, fara a ne contacta in prealabil, este posibil sa ne gasiti discutand cu un alt client programat pentru 2-3 ore si sa trebuiasca sa asteptati sa finalizam intalnirea inainte de a ne putea ocupa de dumneavoastra.

OFERTA PRET

 • Intrebare: Nu am un model 3D, dar insist sa imi dati o oferta pentru printare 3D? De ce nu puteti?
  Raspuns: Ofertele se dau doar in baza modelului 3D. Nu putem estima in baza proiectelor anterioare, deoarece fiecare proiect este diferit. De asemenea, calculul este automatizat, dat de imprimanta 3D in functie de consum de material si timp de executie exact. Nu putem da oferte fara model CAD.
 • Intrebare: De ce aveti preturi mai mici decat concurenta? E calitatea mai slaba?
  Raspuns: In printarea 3D exista foarte multi parametri in functie de care se da un cost: capacitatea imprimantei, calitatea cu care printeaza, rezolutia pe care fiecare o alege in functie de experienta, umplerea pieselor. In printare 3D, nu exista un standard de calculare a pretului. Prin urmare, fiecare il calculeaza, in baza propriei experiente. Costurile pe care le dam sunt MEREU pentru o calitate ridicata a printurilor 3D.
 • Intrebare: De ce aveti preturi mai mari decat concurenta?
  Raspuns: In printarea 3D exista foarte multi parametri in functie de care se da un cost: capacitatea imprimantei, calitatea cu care printeaza, rezolutia pe care fiecare o alege in functie de experienta, umplerea pieselor. Prin urmare, fiecare il calculeaza, in baza propriei experiente. Costurile includ imprimante performante, printam doar cu materiale scumpe, dedicate pentru imprimantele noastre, avem o experienta destul de mare in design si prototipare si am participat la numeroase cursuri in tara si in strainatate. Clientii nostri sunt in proportie de 95% persoane juridice.

PRINT 2D SAU IN RELIEF

 • Intrebare: Doresc sa realizez un print tridimensional pe un tricou/un banner/un poster. Faceti?
  Raspuns: Printul tridimensional la care va referiti este probabil sub forma unei imagini sau in relief si nu, nu printam avand ca suport tricouri sau hartie. Printarea 3D este o metoda de constructie a obiectelor tridimensionale. Putem executa print 3D pe tricouri din plastic, ca in imaginea de mai jos, printul este monocrom si implica costuri de grafica si testare.

printare 3D pe tricou

PLATA & LIVRARE

 • Intrebare: Cum se fac platile?
  Raspuns: Pentru persoane fizice, plata pentru modelare si printare 3D se face exclusiv in avans, in contul firmei noastre. Pentru persoane juridice, plata se poate face si la ridicarea produselor.
 • Intrebare: Trimiteti prin curier?
  Raspuns: Printurile 3D se pot ridica de la sediul nostru din Bd. Marasesti, nr.29 sau le putem trimite prin Fan Courier si sa le primiti ziua urmatoare.
error: Content is protected !!