Concurs printare 3D – Hobby Handmade

Printarea 3D, cunoscuta si ca prototipare rapida, joaca un rol din ce in ce mai important in fiecare disciplina a design-ului. Multi dintre bijutieri folosesc astazi modelarea computerizata si printarea 3D pentru a crea geometrii / forme, care pana acum erau imposibil de realizat. Usor, usor, industria este revolutionata prin preluarea unui mestesug stravechi si aducerea lui in secolul 21, determinand moda sa se intrepatrunda cu evolutia tehnologica.

De aceea, am pornit si noi in cautarea acelor bijuterii care combina componente realizate prin printare 3D si diverse alte accesorii (de ex., pietre semipretioase, snururi de piele etc.) sau metode de finisare traditionale (de ex., vopsea acrilica). Scopul concursului este de a stimula imaginatia cu tehnici noi si rapide de productie si de a pune in prim plan talentul si inovatia imbinand tendintele actuale in moda si tehnologia, deopotriva.

concurs bratari printate 3D

Exemplu: element / bratara printata 3D din ABS alb, finisat cu acetona pentru a capata luciu si alaturat unui snur gros, impletit din lana rosie.

Speram sa cream impreuna bijuterii deosebite combinand design-ul de produs, handmade-ul, grafica computerizata si printarea 3D.

Conditii de participare / eligibilitate:

• In concurs, se pot inscrie persoane de orice varsta si orice formare profesionala, indiferent daca au sau nu cunostinte de operare a calculatorului (se accepta atat schite de mana, cat si modele digitale).
• Intrarea in concurs consta in trimiterea unor schite detaliate ale bijuteriei si un text explicativ de maxim 300 de cuvinte catre p3dboffice@gmail.com si ulterior reprezentantii nostri le vor posta pe forumul Hobby Handmade, anonim, pentru a fi votate de utilizatori.
• Fiecare participant poate avea un singur proiect inscris in concurs.
• Fiecare intrare in concurs trebuie sa fie in intregime munca originala a participantului inregistrat.

Desfasurare concurs:
• 25 octombrie -> lansare concurs
• 02 noiembrie – 22 noiembrie -> perioada inscriere
• 23 noiembrie – 29 noiembrie -> alegerea castigatorului
• 30 noiembrie – 6 decembrie -> trimiterea premiului

Criterii de premiere:

Castigatorul va fi ales in functie de ingeniozitatea conceptului, calitatea prezentarii si claritarea manifestata in executia desenelor si / sau modelelor digitale in baza:
– unui desen cat mai complex, cu dimensiuni exacte (vedere din fata, lateral etc) realizat de mana sau computerizat;
– unei prezentari a conceptului bijuteriei respective (ce materiale / accesorii se combina cu partea printata 3D, de unde a pornit ideea etc.) – text de maxim 300 de cuvinte;
– calitatilor estetice ale bijuteriei respective;
– respectarii detaliilor tehnice.

Detalii tehnice:

1. Obiectele gandite trebuie sa se incadreze in dimensiunile: 8 x 8 x 8 cm. Pot fi medalioane, inele, accesorii pentru coliere, cercei, bratari etc.
2. Elementele componente (detaliile) sa aiba grosimi MINIM 1.2 – 2mm. Orice este mai mic / subtire, nu va iesi la printare.
3. Varfurile foarte ascutite trebuie evitate, acestea fiind adeseori neprintabile sau pot rani utilizatorul.
print3d bijuterie4. Orice suprafata orizontala / inclinata / suspendata necesita un suport pentru a putea fi construita de imprimanta. Bijuteria trebuie gandita in asa fel incat acest suport pus automat de imprimanta sa poata fi accesibil pentru a fi scos din obiect cu un cleste si sa nu ramana prins in interior (asa cum se intampla in imaginea atasata).
5. In functie de complexitate, modelarea digitala poate dura intre o ora si 10 ore. Iar printarea, similar. De exemplu, printarea unui inel poate dura 15 min – 30 min, iar a unei bratari de diametru 7 cm poate dura pana la 6 ore.
6. Exemple de bijuterii pe care imprimantele noastre le pot printa gasiti aici: Bijuterii printate 3D.

Juriu
Lucrarile vor fi votate de membrii forumului si jurizate de reprezentantii Hobby Handmade si Print 3D Bucuresti.

Premii

Castigatorul va avea posibilitatea de a printa gratuit in atelierul nostru o serie de 10 piese din bijuteria sa, promovare pe site-ul si pagina noastra de facebook, experienta unor tehnici de printare si o vizita in micul nostru atelier din Bucuresti pentru a vedea cum functioneaza printarea 3D.

Scurt dictionar:

Printare 3D – un proces de manufactura aditiva ce se poate realiza in baza unui model digital pe care un robot il transforma in forme solide prin depunerea de straturi succesive de material plastic, unul peste altul, urmand indicatiile computerului.

Materiale folosite in printarea 3D:

PLA – plastic obtinut prin procesarea unor plante precum porumb, sfecla de zahar, cartofi, material cu miros dulceag, fara componente periculoase, considerat in compatibilitate cu mediul inconjurator si care poate intra in contact cu mancarea. Rezistent si mai rigid decat ABS-ul, PLA-ul este mai complicat de folosit in realizarea unor ansambluri de piese ce necesita imbinare.

ABS – un polimer deosebit de versatil folosit in foarte multe industrii si manifestand o varietate de proprietati. In printarea 3D, ABS-ul este un plastic dur, rezistent la temperaturi inalte (incepe sa se deformeze la aproximativ 100ºC) si cu usoara flexibilitate (in comparatie cu PLA-ul) ceea ce ajuta la realizarea obiectelor ce necesita imbinare. Este solubill in acetona – cu ajutorul unei pensule imbibata in acetona, suprafetele pot fi usor finisate, devenind lucioase, iar diversele parti ale unui obiect se pot lipi intre ele. Contine, in compozitia sa, petrol. La dimensiuni mai mari de 7 cm, prezinta risc de deformare.

error: Content is protected !!