Cadouri personalizate prin litofanie / Suveniruri printate 3D

Cadouri personalizate prin litofanie sau suveniruri printate 3D.
De fiecare data cand ne aflam in situatia de a cumpara un cadou cu ocazia unei aniversari sau a unui eveniment suntem pusi in fata aceleiasi probleme: alegerea cadoului potrivit.

Ce poate fi insa mai adecvat decat un cadou personalizat, unic, respectand tendintele evenimentului sau personalitatea viitorului posesor? Printarea 3D ofera posibilitatea realizarii unor cadouri personalizate cu totul si cu totul deosebite – litofaniile.

printare 3D fotografii

In termeni simpli, litofania reprezinta imaginea in relief, fara viata sau culoare, sculptata in diverse materiale translucide, a unei fotografii normale (2D), care, atunci cand este luminata din spate, dezvaluie, in diferite nuante de gri, detalii si adancimi inobservabile cu ochiul liber.

Ce este litofania?

Lithophane / litofanie este un termen derivat din grecescul “litho” care inseamnă piatra si “phainen”= “cauzeaza aparitia” (care apare din piatra). Aceasta derivare greceasca a creat confuzie printre oameni, litofaniile neavand neaparat legatura cu piatra sau nu se refera la un produs din piatra, ci sunt realizate in mare parte din portelan. Si astazi, cu ajutorul printarii 3D, din materiale plastice.

Litofaniile, copii ale unui text, fotografii sau piese de arta apartinand unui artist plastic sau mestesugar, sunt capabile sa reproduca o imagine cu o inalta calitate,  prin asezarea unei surse de lumina in fundal si limitarea cantitatii de lumina care patrunde prin material. Aceasta patrunde in material si prin schimbarea grosimii materialului creaza un anumit contrast.

Daca in trecut, inca din antichitate, litofaniile erau realizate de mesteri specializati si reprezentau un chip cioplit in ceara calda pe o placa de sticla, in prezent, crearea unei litofanii se poate realiza cu usurinta prin intermediul imprimantelor 3D. Ce face din litofania printata 3D un accesoriu unic? Simplu. Ajuta la imortalizarea amintirilor si evenimentelor importante din viata noastra intr-un mod inedit. Datorita noii tehnologii de imprimare 3D, toate amintirile pot fi afisate intr-un mod unic si la un pret accesibil, in diverse forme si marimi, ca obiecte decorative sau de arta.

In raport cu tehnologiile actuale, litofania 3D este reprezentata de portiuni scoase in relief pe placi transparente,  care sunt luminate din spate, pentru a pune in evidenta imaginea originala. Portiunile in culori deschise in imaginea originala sunt luminate mai puternic fiind foarte subtiri si permitand patrunderea a unei cantitati mai mari de lumina, in timp ce zonele in culori mai inchise (in imaginea originala) sunt mai groase si au in litofanie o nuanta de gri, de asemenea, mai inchisa pentru a evidentia adancimile.

Litofania datează din anii 1800, atunci cand obiectele erau sculptate în mod traditional din ceara, turnate în ipsos, apoi au fost turnate în portelan. Fin detaliate și delicate, metoda recomandata pentru printarea unei litografii este aceea pe o imprimanta SLA (stereolitografie) de inalta rezolutie. Imprimantele FDM (modelare prin extrudare termoplastica) sunt de asemenea potrivite insa pot produce straturi mai grosiere, cu o acumulari uneori inestetice care pot diminua calitatea imaginii.

Exemple de litografii printate 3D pot fi diverse abajururi decorative, tablouri, fotografii in rama, halbe de bare, bratari si multe, multe alte obiecte in functie de imaginatie.

printare 3D photo

 

Date istorice:

Considerata ca fiind una dintre cele mai neobisnuite forme de arta ale secolului al 19-lea, litofania este adesea pusa in legatura cu numele asa-zisului inventator Paul de Bourguingnon  (Rubelles, Franta, 1827). Cu toate acestea, fara a se sti cu exactitate originile lor, primele forme ale litofaniei au fost produse in China cu mult mai mult timp in urma, europenii fiind cei care au preluat si au transformat conceptul de imagini florale simple, în scene complexe, extrem de detaliate.

Litografiile prezinta o mare varietate de imagini, temele predilecte cuprinzand replici destul de ciudate, dar încântătoare ale unor scene rurale, reproduceri ale unor portrete celebre, scene religioase dramatice, imagini de vânătoare sau panorame pitorești.

Conceptul care a adus insa popularitatea litofaniilor a fost cel al Baronului de Bourguignon: o simpla foaie de portelan sculptata, cu portiuni de diferite grosimi, care in apropierea unei surse de lumina ar prezenta o imagine plina de detalii.

Un concept simplu, insa nu usor de excutat: primele litografii  au fost sculptate fiecare in parte manual, introducandu-se ulterior matritele. Pentru a produce aceste matrite, o foaie de ceara a fost plasata pe o bucata de sticla plata. Bucata groasa de ceara dispusa pe sticla oprea toata lumina și orice zgarietura producea tonuri diferite de gri, o intreaga gama de umbrire si suficienta transparenta devenind astfel disponibile specialistului. Artistul desena mai intai modelul pe suprafata cerii si apoi cu diverse instrumente (cutite, polizoare etc) sculpta detaliile. Printare 3D litofanieMatrita era facuta apoi din ipsos si in ea se turna portelanul.

Litofanii se produceau in Germania (Prensa Ich Porzellan Manufaktur, Berlin Porzellan Manufactur), Belgia, Franta, Danemarca, Portugalia, Anglia (Wedgwood și Worchester, ateliere de olarie). Nu au fost identificati artiști individuali care sa creeze obiecte bazate pe acest concept.

Litofaniile erau atarnate în fata ferestrelor, unde lumina soarelui patrunde prin interiorul obiectului reliefand designul portelanului. Printre obiectele realizate in acest mod s-au aflat suporturile de lumanari, lampile cu mai multe lambriuri, paharele de bere. La începutul secolului 20, olarii  japonezi au  început să produca seturi de cesti decorate (Dragonware) cu imagini reprezentand gheise in partea de jos a cestii, practica ce a devenit populara dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

 

Cum sa transformati propriile fotografii in litofanii 3D?

Daca doriti o oferta de pret pentru realizarea unei litofanii printate 3D, va rugam sa ne trimiteti o poza, o schita, un design folosind formularul de contact.>>> Contact
error: Content is protected !!