Executie piese plastic in serii limitate si medii

Oferind prototipuri la costuri reduse fara a face si reface matrite costisitoare pana la obtinerea produsului care sa satifaca functional si complet o cerinta, printarea 3D face posibila si optiunea de a realiza serii limitate de obiecte sau piese din plastic, in anumite conditii. Printarea 3D este rentabila atata timp cat nu depaseste costurile matritei / matritelor plus a produselor executate prin alte metode traditionale, ca de exemplu, injectia. Investitia in turnare prin injectie este scumpa, costurile de iteratie si inovare putand fi nejustificat de ridicate pentru serii de produse mai mici.

productie serie printare 3d copy

CUM FUNCTIONEAZA

Printarea 3D este un proces care implica atat automatizare computerizata, cat si munca manuala de desfacere si curatare a pieselor rezultate din imprimanta. Acest lucru nu o face neaparat fezabila pentru productie in masa deoarce costurile implicate nu scad foarte mult odata cu cresterea numarului de bucati. Avantajul ei principal fata de turnarea prin injectie a maselor plastice este lipsa unei matrite care poate costa destul de mult si nu poate iesi neaparat din prima matrita ideala pentru produsul imaginat.

IMPRIMARE 3D TURNARE PRIN INJECTIE
PROIECTARE >> PRINT & TEST (prototipuri multiple, usor de modificat in timp scurt – ore sau zile) >> PRODUS FINAL PROIECTARE >> PROTOTIP >> TEST >> RELUAREA PROCESULUI DE PROTOTIPARE >> MATRITA (obtinere in cateva saptamani) >> PRODUS FINAL

Exista mai multe tipuri de printare 3D insa cea mai larg folosita este tehnologia cu depunere succesiva de material topit, picatura cu picatura, strat cu strat (Fused Deposition Modeling (FDM)). Imprimanta 3D preia instructiunile dintr-un fisier CAD si depunde material topit strat peste strat, pana cand obiectul este construit.

In cadrul procesului de turnare prin injectie a maselor plastice, vorbim despre echipamente care introduc cu presiune material plastic granulat sub actiunea unei temperaturi foarte inalte intr-o cavitate pre-proiectata / matrita de o anumita forma (asemenea unei cutii de otel cu forma interna care se potiveste cu scheletul obiectului final) pana cand materialul umple complet tot interiorul cavitatii, se raceste si ia o noua forma specifica.

Obtinere mult mai rapida a primului produs sau a unei serii de 100-200 de produse. Eficienta economica redusa pe termen lung.

Procesul in ansamblu poate fi foarte rapid (de la CAD direct la produs finit), insa executia propriu-zisa a unui obiect prin printare 3D dureaza ceva mai mult decat injectarea lui. O piesa mai complicata poate fi executata in cateva ore, dar nu necesita matrita, a carei executie poate dura saptamani bune.

Obtinere mai lenta a primului produs si poate nesatisfacatoare ca pret pentru o serie mica din cauza procesului lent si costisitor de matritare.

Un ciclu de turnare prin injectie este rapid odata ce exista matrita – obtinerea unui singur obiect poate dura chiar pana la cateva secunde, in functie de complexitatea piesei. Desi se obtine greu si scump, odata obtinuta, matrita se foloseste si refoloseste.

PRAG DE RENTABILITATE

Tinand cont ca productia in masa necesita unelte specializate si matrite ale caror costuri pot fi destul de mari pentru realizarea a doar 200 – 300 de bucati dintr-un produs, printarea 3D devine mai rentabila, aceasta fiind un mod de a evita partea de investitie in echipamente custom. Activitatea de microproductie / fabricatie prin printare 3D a unor repere se realizeaza in baza cerintelor clientului, in urma gasirii pragului de rentabilitate pentru produsul sau in functie de:

  • numarul de unitati produse;
  • volumul obiectului;
  • complexitatea designului.

 

  o bucata 10 bucati 100-200 bucati peste 300 bucati
Costuri scazute IMPRIMARE 3D IMPRIMARE 3D IMPRIMARE 3D (posibil,
depinzand de complexitatea
si marimea produsului)
TURNARE PRIN INJECTIE
Timp scazut de executie IMPRIMARE 3D IMPRIMARE 3D TURNARE PRIN INJECTIE (posibil si prin printare 3D,
daca obiectul are dimensiuni mici,
timpul fiind mai scazut decat cel pentru matrita)
TURNARE PRIN INJECTIE
Calitate ridicata

TURNARE PRIN INJECTIE (produsele obtinute prin printare 3D nu sunt finisate, prezentand o usoara textura data de straturile de material unite, in timp ce prin turnare obiectele au un finisaj mult mai bun, materialul fiind injectat si racit omogen)

LUCRARI DIN PORTOFOLIU

Prin printare 3D am produs serii limitate de piese intre 3 – 1500 de bucati din acelasi obiect, de la carcase pentru componente electronice la parti de drona, taste echipamente electronice, diverse elemente de decor etc, parti care erau necesare cat mai repede si pentru care nu ar fi meritat investitia intr-o matrita.

Trecand cu mouse-ul peste imaginile de mai jos se poate vedea scopul utilizarii pieselor si numarul de bucati produs. Click pentru imagini detaliate.

Pentru alte proiecte, puteti vedea galeria de prototipare rapida.

Pentru o cotatie de pret, va rugam sa ne contactati. >>> Contact
error: Content is protected !!