Noutati

3D Printing Romanian Design Week

Treptat, printarea 3D incepe sa se faca vazuta in spatiul contemporan, crescand standarde si oferind noi solutii pentru arhitectura, design de produs, medicina, prototipare in inginerie etc.

La invitatia Asociației Scientifica, expunem pana pe 28 mai in cadrul Romanian Design Week, eveniment dedicat industriilor creative din Romania, cateva dintre proiectele printate 3D pentru clientii nostri. Prezenta in spatiul central RDW (etajul 3 al fostelor garaje Cobalcescu) este un preview al primei expoziții de 3D printing din România organizata de Asociatia Scientifica în parteneriat cu Science Museum of London în perioada 9-23 iunie la Cluj.

Intr-un moment in care printarea 3D cerea propria sa modalitate de exprimare, evenimentul organizat de Asociatia Scientifica da startul unei identificari mai facile a posibilitatilor pe care le ofera aceasta tehnologie in Romania in contextul unui puternic accent pe industriile creative si aduce mai aproape de public modalitatile moderne de manufactura.

Proiecte expuse la RDW 2017:

MACHETE DE ARHITECTURA

Centru medical integrat

Proiect an IV – stud. arh. Popa Adriana Maria, stud. arh. Cristu Rares Marian
Indrumator: prof. dr. univ. Marian Moiceanu
Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București

macheta spital printata 3D

FLUID, DINAMIC, COMPLEX, Obiectivul principal in realizarea acestui proiect, a fost realizarea unui complex de functiuni mixte care legate intre ele prin rezolvarea arhitecturala propusa, ar deveni cel mai eficient mod de a “locui” niste spatii publice, semi-publice si private. Din aceasta analiza se converge spre forme dinamice pana la parametrizarea a ceea ce inseamna viziune arhitecturaa, spatiu interior cat si perceptie si perspectiva urbana.

Modelul realizat cu imprimanta 3D este unica solutie estetica si eficace de a realiza o machete explicita despre forma centrului multi-functional din centrul Bucurestiului, inspirat din arhitectura marei Zaha Hadid. Toata macheta este traversata pe suprafata fatadei de linii curbe, completata in interior de inchideri concave si suprafete inclinate. Emil Cioran spunea: “Universul e un pretext dinamic al pulsului, o autosugestie a inimii.” Acesta este mesajul pe care obiectul architectural prezentat incearca sa-l transmita, privit in totalitate sau cu grija si atentie excesiva pentru detalii.

Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm

Panopticon Prison Revisited
Centru pentru Industrii Creative in Breda, Olanda.

Proiect de Dploma – stud. arh. Alexandra Gabriela Epure
An 2014 – 2015
Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti
indrumatori: prof.dr.arh. Stefan Scafa-Udriste
prof.dr.arh. Ana Maria Zahariade

Proiectul de diploma reprezinta un studiu de doi ani asupra uneia dintre cele mai interesante inchisori construite pana in prezent. Complexul Inchisorii Panopticon din Breda se afla printre cele 22 de inchisori inchise recent din Olanda din cauza numarului in scadere de prizonieri.

Anticipand un posibil studiu necesar pentru reutilizarea complexului inchisorii, proiectul cerceteaza atent conceptul filozofic Panopticon formulat de Jeremy Bentham in 1791, trecutul cladirii, poziiia cladirii in vecinatatea centrului istoric al orasului, ambitia orasului de a deveni Capitala Culturii Vizuale si nu in ultimul rand, relaiia curioasa dintre dimensiunea interiorului si dimensiunea curenta a artei contemporane. Ca urmare, fosta cladire a inchisorii devine un centru al artei si industriilor creative care isi propune sa promoveze la nivel internaiional arta contemporana si designul produs in Breda.

Noua utilizare a cladirii e sustinuta de dimensiunile si simetria generala a cladirii. Atriumul inchisorii, folosit acum pentru expunerea artei, este intensificat de prezenia unei structuri contemporane, asezate in axul de simetrie al inchisorii, ceea ce reitereaza la nivel conceptual fostul turn de supraveghere specific Panopticonului.

Caracteristicile machetei:
Elemente printate 3D – Dom, Scari elicoidale & Sculptura Flamingo (Alexander Calder)
Scara 1:200
Material: PLA, Rezolutie: 0.20 mm

DESIGN DE PRODUS

Surata

Designer: Diana Stirbei

macheta papusa printata 3D

Impletire intre traditional si modern, Surata este inspirata de intelepciunea naturala, cruda, pe care o capata oamenii, privind cu luare-aminte, experimentand si trecand prin viata – pe scurt, traind cu dansii si cu ceilalti.

O vorba din batrani spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Iar Suratei ii e dat sa poarte sufletul romanesc in ochii ei mari, alcatuiti din linii fluide cu accente brancusiene, unice in lume. Mai mult, motivele traditionale ce-i impodobesc manecile si poalele transmit mostenirea generatiilor trecute, imbogatind spiritul autohton.

Surata surprinde momente din viata romanului, cuprinde esenta unui popor, cu bune si rele: credinte de nestramutat si bucurii firesti, tristeti, oprelisti si lupte ce ccadesc caractere zdravene, prietenii pe viata si dragosteli patimase.

Material: ABS tratat cu acetona, Rezolutie: 0.15 mm

Bratara HELIX

Design: Micro 3D Techlab

Printarea 3D determina o continua cautare si provocare in generarea de forme cat mai atipice, mai ales in domeniul bijuteriei. Cele doua helixuri, simbolizand lumea fizica in regres derulata alaturi de experienta evolutiva a constientului, dau nastere unei structuri dinamice, sensibile din care rasare pe alocuri angelit, asemenea unor seminte purtatoare de intelepciune, amintiri amprentate din interactiunea cu mediul.

Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm

Covor cu accent Voronoi

Design: arh. Irina Alexandra Stoican

Lucrarea face parte din proiectul Războaie în Bastionul Țesătorilor, implementat în anul 2016 de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Echipa care a realizat lucrarea a fost formata din Irina Stoican, arhitect si Nicoleta Olteanu, artizan din Moieciu de Sus.

“Lucrarea este o încercare de a îmbina, cu ajutorul matematicii și tehnologiilor computerizate avansate, elemente obținute prin manifactură aditivă (imprimare 3D) cu materiale și tradiții românești străvechi.” – arh. Irina-Alexandra Stoican.

Material: PLA, Rezolutie: 0.20 mm

La Cluj-Napoca, in cadrul “VIITORUL ÎN 3D PRINTING” acestor exponate li se va adauga o alta categorie:

PRINTARE 3D in MEDICINA

Ghid dentar ghirurgical

printat 3D pentru Cristian Sima, Orthoprofile, Cluj Napoca, 2016

Bazat pe scanul CBCT al pacientului si pe amprenta sa dentara, a fost realizata o planificare digitala a implantului in vederea interventiei. Medicul dentist a putut vedea cu ajutorului ghidului si maxilarului printat 3D cum vor arata coroanele dupa plasarea implantului. Ghidul chirurgical a fost printat 3D folosind rasina biocompatibila si a ajutat stomatologul sa plaseze implantul mult mai previzibil.

Materiale: ABS, Rezolutie: 0.10 mm; rasina fotopolimerica biocompatibila, rezolutie: 0.05 mm

Prototip implant personalizat pentru defect osos de craniu

Inginer Soare Lorena Elena
Facultatea de Inginerie Medicala Specializarea Echipamente si Sisteme Medicale

implant cranioplastie printat 3D

Acest implant personalizat este realizat pentru un pacient ce a suferit un accident de masina ramanand fara o parte din cutia craniana. Implantul s-a realizat pe baza tomografiei computerizate. Pentru realizarea implantului sau folosit doua programe, mimics si 3matic. Cranioplastia este o operatie necesara nu numai pentru restaurarea aspectului normal al pacientului dar si pentru imbunatatirea hemodinamicii cerebrale, a aspectului estetic sau pentru protejarea creierului de lovituri directe sau chiar de presiunea atmosferica.
Proteza a fost prevazuta cu gauri de 2 mm diametru pentru prevenirea aparitiei hematoamelor epidurale, pentru a permite absorbtia fluidelor limfatice si pentru a permite cresterea tesutului fibros care sa contribuie la stabilizarea finala a protezei. Pe conturul exterior al protezei pesonalizate au fost prevazute de asemenea gauri pentru fixarea acesteia de marginile osoase ale defectului cranian .
Rezultatul obtinut in urma operatiei de implantare a protezei personalizate a constat in disparitia durerilor de cap severe, imbunatatirea remarcabila a aspectului estetic al pacientului si reintegrarea acesuia in viata sociala normala.

Pentru a putea fi utilizate in cranioplastie, materialele din care se executa implanturile trebuie sa fie radioopace, rezistente la infectie, izolatoare termice, necorozive, stabile, ieftine si sterilizabile. Niciunul din materialele cunoscute pana in prezent nu satisface toate aceste cerinte si cele mai utilizate materiale sunt cele clasice: otelul inoxidabil, titanul si materialele plastice (rasini acrilice, polietilena sau silicon).

Material: PLA, Rezolutie: 0.15 mm;

Maxilar extras din CT

CMI Florin B., Constanta
ghid chirurgical printat 3D

In vederea unei reconstructii prin chirurgie maxilo-faciala, a fost necesara extragerea dintr-un scan tomograf a modelului maxilarului pacientului pentru a studia problema acestuia (degradare osoasa in stare avansata) in detaliu si pentru a evita o serie de interventii intermediare. Modelul 3D medical a fost ulterior printat 3D.

.

Material: ABS, Rezolutie: 0.15 mm.

error: Content is protected !!