Noutati

Panopticon Revisited – The Dome

Panopticon Revisited. Centru pentru industrii creative Breda, Olanda

Proiect diploma – Stud. Arh. Alexandra Gabriela Epure
Indrumator: prof. dr. univ. Stefan Scafa Udriste

Macheta arhitectura taiere laser

Modelul realizat cu imprimanta 3D reprezinta fidel o sectiune la scara redusa a cupolei unei constructii existente in Breda, Olanda (construita in 1901, diametru = 55m, inaltime 36m) urmarind sa pastreze complexitatea si forma acesteia pentru o vizualizare facila a proiectului de diploma. Printarea elementului component al machetei s-a realizat din mai multe parti, separate una de alta in apropierea nervurilor concentrice pentru a fi usor atasate ulterior, zonele respective fiind aproape inobservabile in macheta finala.

Macheta imprimanta 3D

Proiectul Alexandrei urmareste sa reutilizeze, sub forma unui centru multicultural, o inchisoare panopticon din 1880 din Olanda in contextul in care, nu demult, cladirea a fost inchisa si municipalitatea se afla in cautarea unor proiecte pentru transformarea complexului. Cupola urmeaza prin propunere sa acopere un spatiu cultural, dinamic, total diferit fata de cel pentru care a fost gandita initial.

Ca functiuni noi in fosta inchisoare au fost stabilite ateliere pentru artistii locali, vechile celule functionand in acest caz sub forma unor studiouri.

Macheta cladire imprimata 3D

Cubul vine in completarea spatiului cu platforme de expunere pentru artisti. Jumatate din atriumul respectiv e pastrat gol pentru expunerea sculpturilor de scara mare – cum e si sculptura rosie – si cealalta jumatate, unde e cubul, vine cu necesarul de spatii pentru tipuri diferite de expozitii. Prima platforma e un fel de auditorium deschis catre spatiul interior, a doua e mai apropiata de un tip de sala de expunere traditionala si a treia, care e descoperita, iti permite sa privesti de la inaltime interiorul – ceea ce reia principiul unei inchisori panopticon unde din centru detinutii erau supravegheati perimetral.

Autor – Alexandra Gabriela Epure
Indrumator: prof. dr. univ. Stefan Scafa Udriste
Mai multe detalii despre acest proiect – issuu.com

error: Content is protected !!