Noutati

Avantajele printarii 3D vs. productia in masa

Utilizarea printarii 3D in scopuri de productie este considerata a fi inca in faza incipienta. In ultimii zece ani, manufactura aditiva a reprezentat, intr-un procent mai mare, ceea ce s-ar putea defini ca un “loc de joaca” al makerilor, tehnologie bazata pe extensia culturii DIY – do-it-yourself, lasand in background aplicatiile comerciale care pareau sa se axeze mai mult pe partea de prototipare. Insa, urmarind in detaliu cerintele din ultima perioada, costurile in scadere si calitatea in continua acendenta, imprimarea 3D incepe sa isi croiasca un drum sigur catre revolutionarea industriei si economiei deopotriva.

informatii printare 3D

Usor, usor, fabricatia aditiva pune stapanire pe diverse segmente de piata, afectand procesele de productie traditionale. Pe langa prototipare, productia de unelte si produse / parti finale devin aplicatii din ce in ce mai intalnite. Conform unor studii de piata, imprimarea 3D este folosita in procent de 19% pentru produse industriale, 18% – produse de consum, 17% – industria auto, 14% – industria medicala, 12% – aeronautica.

Intre motivele pentru care printarea 3D inlocuieste partial manufactura traditionala, se afla:

 • Prototipare cu adevarat rapida.

  Desi folosita de mai bine 20 de ani pentru a crea replici fizice ale unor produse sau piese noi, cunoscute sub numele de prototipuri rapide, imprimarea 3D a primit avand in ultimii ani prin evolutia tehnologica si automatizare, combinata cu transportul rapid, modificari ce au dus la prabusirea dramatica a ciclurilor de proiectare. Inainte de toate acestea, un produs in stadiul de prototip avea nevoie de cel putin o luna pentru a trece prin diverse faze ale procesului de proiectare, chiar daca aceasta purta numele de prototipare rapida. Acum, poate fi indeajuns chiar si o singura saptamana, deoarece datorita manufacturii aditive produsul poate fi printat in numai cateva ore, in urma proiectarii si testat local. Astfel, produsele ajung pe piata mult mai repede, iar companiile economisesc timp si implicit bani.

 • Testare fizica a produsului si modificare rapida a designului.

  Imprimarea 3D a facut posibila depasirea stadiului de prototipare, ajungandu-se mult mai repede in prima faza a productiei, dand nastere unui efect de estompare a limitelor ce separa prototipul de produs.  Avand posibilitatea de a testa produsul fizic sau, cel putin, o varianta apropiata foarte apropiata de finalizare, se poate observa mult mai repede un feedback al clientilor si efectua mult mai repede orice modificari de proiectare. Cel mai bun exemplu il constituie industria auto. Matrite pe are Ford le produce in prezent in 4 zile cu numai 4000 dolari, in trecut pentru fiecare matrita procesul se desfasura pe o durata de 6 luni la costuri de 6000 dolari. Acest lucru permite realizarea mai multor matrite pentru a fi testate simultan – exploarea a mai multe variante de ajustare a performantelor unui produs.

 • Volum scazut de productie.

  Prin metodele traditionale, pentru fiecare produs de test ar trebui creata o matrita separata. Ceea ce inseamna ca, inainte de a avea produsul final pot fi realizate n matrite si n produse de test, generand costuri uriase. Acest lucru functioneaza bine daca ulterior se produc milioane de piese. Dar atunci cand este nevoie doar de o serie limitata, alternativa potrivita este printarea 3D deoarece nu are  niciun fel de configurare a costurilor.

 • Particularizare in masa.

  Printarea 3D permite manifestarea unui fenomen nou – productia de cantitati mari dintr-un obiect, fiecare dintre piesele respective fiind individualizate in functie de cerinte. Astfel, printarea 3D se poate aplica in cazul persoanelor care necesita proteze pentru maini. Proteza nu este aleasa de doctor din mai multe variante care s-ar putea potrivi, ci realizata pe computer in functie de marimea corpului pacientului, pentru a i se potrivi perfect. Un alt exemplu il reprezinta compania “Invisalign”, producator de dispozitive de aliniere a dintilor “invizibile”, realizate prin intermediul printarii 3D, personalizand fiecare dispozitiv dupa necesitatile danturii clientilor.

 • Stocuri virtuale.

  Multi producatori fac stocuri de piese care sa satisfaca cererea pe perioade indelungate ceea ce genereaza costuri  ridicate: de productie, depozitare, uzura morala, pierderi, distributie etc. Imprimarea 3D la cerere, in schimb, creste eficienta si  ofera posibilitatea printarii pieselor numai atunci cand este nevoie, inventarierea facandu-se virtual prin utilizarea modelelor digitale.

 • Durata de viata prelungita pentru produse.

  Cu ajutorul printarii 3D, viata oricaror produse de consum casnic este prelungita prin inlocuirea pieselor atunci cand e necesar, chiar daca producatorul nu le mai are disponibile pe piata. Daca unui produs ii lipsesc anumite piese componente, ele pot fi pur si simplu printate, lungindu-i durata de functionare. Astfel se schimbă radical modul în care designerii si inginerii proiecteaza un produs pentru piata, raportat la utilizarea lui pentru o perioada mai mare de timp.

 • Renasterea inovatiei in productie / complexitate ridicata.

  Depasind barierele traditionale ale complexitatii pe care o poate avea un produs, imprimarea 3D da startul unei revolutii in domeniul designului / proiectarii pentru lucruri astazi poate de neimaginat.. Multitudinea de posibilități pe care printarea 3D le ofera in ceea ce priveste designul revolutionar si programul de productie flexibil indeamna la regandirea tuturor produselor care ne inconjoara in scopul imbunatatirii eficientei si utilitatii lor. De exemplu, GE utilizeaza imprimantele 3D de metal pentru a produce un nou sistem complet de injectie de carburant reproiectat pentru motoare cu reacție, reducând numarul componentelor de la 21 piese la 1, incorporand geometrii care sunt pur si simplu imposibil de realizat folosind orice altă metodă de fabricare.

error: Content is protected !!