Noutati

Miracolul printarii 3D – Tehnologia care salveaza vieti

Probabil nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu 15 ani ca o proteza de brat functionala sau parti din tesuturile umane ar putea fi replicate cu o asemenea exactitate si rapiditate incat bolnavul nu numai ca poate spera la o viata normala, dar o si poate avea intr-un timp mult mai scurt decat inainte si, totodata, la costuri mult reduse.

craniu printat 3D

Privit ca o masinarie complexa, fiinta umana pare sa se compuna din parti predispuse distrugerii. Prin folosirea proceselor de scanare si modelare 3D cu ajutorul programelor CAD, se pot prelucra computerizat modelele componentelor “deteriorate”, cu materializare ulteriora in: tesuturi de piele pentru cei care au suferit arsuri, tesuturi interne, proteze de brate sau picioare, oase rupte etc. Pe deasupra toate aceste obiecte printate 3d sunt customizabile astfel incat fiecare pacient ar dispune de o piesa printata 3D la dimensiunea exacta a osului, tesutului sau organului afectat din corpul sau.

Printarea 3D in domeniul medical se indreapta cu pasi repezi spre renuntarea la transplantul de organe si inlocuirea acestora cu obiecte functionale printate, reducand timpul pe care pacientul este obligat sa il astepte, de luni si chiar ani pentru a putea obtine un organ functional. Desi printarea 3D a organelor in laborator este vazuta inca drept un deziderat idealist, deja s-au facut pasi in acest sens, obtinandu-se, prin intermediul ei, celule din fiecare tip de tesut. Medicii cercetatori nu isi pun mai pun problema succesului proiectului, ci a demersurilor necesare reusitei.

copil cu proteza de mana printata 3D

Daca printarea 3D uzuala implica plastic, cea din domeniul medical implica materiale biologice, de aici si termenul de “3d bioprinting”. Imprimantele care printeaza tesuturi, vene sau oase folosesc un material similar cernelii care contine celule specifice acelui tip de tesut. Cu un diametru extrudor de 0.1 mm reusesc sa creeze in detaliu si automat parti componente ale corpului uman.

Pentru a avea o idee in ceea ce privesc costurile, bratele robotice pot ajunge pana la $200 pe bucata, ceea ce inseamna o reducere majora fata de $50.000 cat costau pana nu demult. Acest fapt permite, de exemplu, unui copil cu handicap sa isi schimbe de mai multe ori bratul pe parcursul vietii pana ajunge la maturitate.

O parte mai accesibila a printarii 3D se ocupa de refacerea dintilor, realizarea aparatelor auditive etc, adica a acelor obiecte care nu intra in contact direct cu sangele pacientului.

proteza auditiva printata 3DAparat auditiv

error: Content is protected !!